Patříte mezi zapálené cukráře amatéry? Pak vám nejspíš neunikl nový projekt České televize Peče celá země, za kterým se skrývá soutěž o nejlepšího tvůrce domácích sladkostí. První díl odstartoval bábovkou, tuto sobotu jsou na řadě koláče našich babiček. Recept na jeden takový vám přinášíme i my.
Inspirací pro Peče celá země se stala britská soutěž The Great British Bake Off, která si během krátké doby získala nejenom ve Spojeném království značnou popularitu, jež jí vynesla i několik ocenění BAFTA. Česko má v pečení velkou tradici, takže se nechme překvapit, nakolik výzva Peče celá země přitáhne milovníky sladkostí zpět k domácímu pečení.
Jestli s pečením právě začínáte, tento koláč jako od babičky je na rozjezd ideální:
Základem jsou jablka
Do tohoto jednoduchého koláče můžete zužitkovat nejenom jablka, ale také mražené či kompotované ovoce. Skvělé jsou švestky, lahodnou chuť dodá sladkému koláči rybíz, tradiční pak jahody nebo borůvky. Ovoce můžete zvolit jednodruhové, ale zkusit i směs.
Koláč s drobenkou, jaké dělávaly už naše babičky, představuje ideální sladkou tečku po nedělním obědě. Lahodný moučník ocení i návštěva. Navíc vydrží dlouho vláčný, což je u receptů též vítaná vlastnost.
Budete potřebovat:
hrnek krupicového cukru, hrnek polohrubé mouky, 5 velkých jablek, vajíčko, 150 ml zakysané smetany, půlku prášku do pečiva, kostku másla, hrubou mouku na vymazání formy, skořici; na drobenku: 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla
Postup:
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve velké míse, aby se vám dobře pracovalo a nezašpinili jste si kuchyni, smíchejte vejce, cukr a zakysanou smetanu. Přisypte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota. Z mouky hrubé, másla a cukru připravte drobenku. Formu na koláč pečlivě vymažte máslem a poté vysypejte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy a rozprostřete směs se strouhanými jablky. Podle chuti přidejte odpovídající množství skořice a posypejte drobenkou. Po dobu zhruba 30 minut pečte v troubě na 180 °C. Koláč bude hotový, až drobenka zezlátne. Pro kontrolu můžete píchnout špejlí do těsta. Jestliže po vytáhnutí bude suchá, troubu vypněte a koláč vyndejte. Lahodný dezert ke kávě jako od babičky je připravený potěšit vaše chuťové buňky.
Zdroj: Česká televize