Nejlepšího českého cukráře současnosti znáte jistě ve spojení s anglickou královnou nebo Lady Gaga, pro které pekl. Také na podzim vydal autobiografii s recepty, kde se čtenáři mohou dočíst i o jeho zajímavém životním příběhu. Nyní se však Josef Maršálek posunul ještě o level výš a porotcuje v nové soutěži Peče celá země. Jaké jsou jeho nejoblíbenější recepty, které si doma můžete vyzkoušet i vy?
Cukrář Josef Maršálek na první dojem působí spíš jako bohém a umělec než jako muž, který rád peče. Zdání ale klame a tento mistr cukrářského umění strávil sedm let v týmu nejlepších cukrářů Evropy. Ve slavném obchodním domě Harrods pekl dorty třeba i pro anglickou královnu a jiné hvězdy showbyznysu.
Odchod z Harrods
Josef Maršálek procestoval spoustu koutů světa, aby poznal ty největší trendy v pečení a cukrařině. Spoustu poznatků a novinek z Ameriky, ale i z Evropy pak zavedl v Harrods, kde s nimi měl velký úspěch. Po sedmi letech se díky němu tržby na jídle nabízeném v legendárním britském nákupním domě skoro ztrojnásobily a on získal tituly kuchaře roku, týmu roku i manažera roku. Dokonce mu byla nabídnuta i funkce šéfcukráře, po které od začátku toužil. Bylo ale pozdě. Josef už chtěl od života něco jiného.
Péct, milovat, žít
Vrátil se zpět domů a začal psát svou autobiografii. Kniha vypráví o jeho cestě za touhou svého srdce, cukrařinou. O tom, jak se naučil péct u svých babiček. Jak se vydal do Anglie na prázdninovou brigádu, kde nakonec působil dlouhá léta v proslulém obchodním domě Harrods na vedoucí pozici. Jak cestoval, sbíral inspiraci, pomohl otevřít podnik v Indii a o návratu do Čech a o tom, jak se mu zde daří. Celou knihu prolíná jeho rodina, přátelé a krásné fotografie. Vše je samozřejmě doprovozeno jeho nejoblíbenějšími recepty.