S Josefem Maršálkem Peče celá země: Vyzkoušejte jeho nejlepší tipy i vy

Josef Maršálek - mistr cukrářského umění - strávil sedm let v týmu nejlepších cukrářů Evropy. Ve slavném obchodním domě Harrods pekl dorty třeba i pro anglickou královnu.
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka
Josef Maršálek vydal svou první autobiografickou knihu Péct, milovat a žít.Podzimní makový koláč:

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetana ke šleháním 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku. 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva.

Na dokončení:
květy chrpy.

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylijeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaného moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymícháním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.
Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky podle Josefa Maršálka:

Suroviny:

Těsto:
500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka
100 g sádlo
250 g mléko
2 žloutky
20 g droždí
75 g cukr krupice
5 g mořská sůl.

Náplň:
4 kg hrušky, nejlépe plošťky
100 g melasa 
100 g hnědý cukr 
100 g rum
10 g mletý badyán
1 g skořice.

Drobenka:
110 g hladká špaldová mouka Pernerka BIO
55 g máslo
55 g cukr krupice
špetka soli.

Na dokončení:
200 g másla na pomazání
mletý perník na posypání
rum podle chuti.

Postup:

Těsto: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky.
Náplň: hrušky vyjádřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout. 
Drobenka: Ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou. 
Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami:

Suroviny:

60 g rozinek
300 g Pernerka BIO špaldová mouka jemná
40 g cukru krupice
3 ks žloutků
100 g mléka
8 g droždí
70 g másla
5 g mořské soli.

Na dokončení: borůvkový džem, čerstvý tymián, cukr moučka.

Postup:

Do mísy navážíme všechny ingredience kromě rozinek a vařechou vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmísíme na úplný konec. Necháme přikryté na teplém místě kynout. Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme hoblovanými mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně umístíme do připravené formy. Necháme kynout do trojnásobného objemu. Upečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 stupních C.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejlepšího českého cukráře současnosti znáte jistě ve spojení s anglickou královnou nebo Lady Gaga, pro které pekl. Také na podzim vydal autobiografii s recepty, kde se čtenáři mohou dočíst i o jeho zajímavém životním příběhu. Nyní se však Josef Maršálek posunul ještě o level výš a porotcuje v nové soutěži Peče celá země. Jaké jsou jeho nejoblíbenější recepty, které si doma můžete vyzkoušet i vy?

Petra Járková
Petra Járková 14. 01. 2020 10:00

Cukrář Josef Maršálek na první dojem působí spíš jako bohém a umělec než jako muž, který rád peče. Zdání ale klame a tento mistr cukrářského umění strávil sedm let v týmu nejlepších cukrářů Evropy. Ve slavném obchodním domě Harrods pekl dorty třeba i pro anglickou královnu a jiné hvězdy showbyznysu.

Odchod z Harrods

Josef Maršálek procestoval spoustu koutů světa, aby poznal ty největší trendy v pečení a cukrařině. Spoustu poznatků a novinek z Ameriky, ale i z Evropy pak zavedl v Harrods, kde s nimi měl velký úspěch. Po sedmi letech se díky němu tržby na jídle nabízeném v legendárním britském nákupním domě skoro ztrojnásobily a on získal tituly kuchaře roku, týmu roku i manažera roku. Dokonce mu byla nabídnuta i funkce šéfcukráře, po které od začátku toužil. Bylo ale pozdě. Josef už chtěl od života něco jiného.

Péct, milovat, žít

Vrátil se zpět domů a začal psát svou autobiografii. Kniha vypráví o jeho cestě za touhou svého srdce, cukrařinou. O tom, jak se naučil péct u svých babiček. Jak se vydal do Anglie na prázdninovou brigádu, kde nakonec působil dlouhá léta v proslulém obchodním domě Harrods na vedoucí pozici. Jak cestoval, sbíral inspiraci, pomohl otevřít podnik v Indii a o návratu do Čech a o tom, jak se mu zde daří. Celou knihu prolíná jeho rodina, přátelé a krásné fotografie. Vše je samozřejmě doprovozeno jeho nejoblíbenějšími recepty.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY JOSEFA MARŠÁLKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články