Zeleninové saláty jsou na našich talířích po celé léto, jak je ale ozvláštnit, aby získaly šmrnc, než za pomoci zálivky. Jak ji správně připravit, co má obsahovat a v čem byste ji měli ideálně připravovat?
Pořadí ingrediencí
Každá správná zálivka by měla obsahovat následující ingredience. Důležité je i pořadí, ve kterém tyto ingredience mícháme. Nejprve bychom měli promíchat ocet, sůl a případné sladidlo. Pak přidat pevné části jako šalotku, bylinky a teprve na konec zašlehat olej, aby vznikla pěkná emulze.
V čem dresink připravit
Výborně poslouží uzavíratelné skleněné malé zavařovací sklenice. Stačí vložit do sklenice všechny suroviny, uzavřít a protřepat. Dresink vydrží v lednici několik dní. Před použitím ho však vždy důkladně protřepejte. Skvělým pomocníkem je i salátová odstředivka, která osuší salátové lístky úplně dosucha a díky tomu budou křupavější a zálivka na nich bude lépe držet.
Ideální olej
K přípravě zálivek na saláty se nejlépe hodí zastudena lisované oleje: olivový, dýňový, sezamový, z vlašských ořechů, mandlový, konopný nebo třeba z praženého sezamu.
Další ingredience
Zálivku můžete ozvláštnit chilli papričkami, hořčicí, nasekanými bylinkami, semínkovými nebo ořechovými másly, zázvorem, česnekem i čerstvě mletým pepřem.
RECEPTY NA LAHODNÉ SALÁTOVÉ ZÁLIVKY NAJDETE V GALERII: