Co může být na uvaření vejce tak složitého, řeknou si mnozí. My dodáváme, mnozí nezkušení. I když se to na první pohled nezdá, tak příprava vajíček totiž bývá často pořádná věda. A to i pro šéfkuchaře. Zejména, když máte specifické požadavky na konzistenci žloutku i bílku. Poradíme vám, jak na to.
Jednou je příliš suché, podruhé se lepí ke skořápce, potřetí je nahniličko, přestože jste ho chtěli naměkko. Připravit perfektní vajíčko je výzva i pro nejzdatnější kuchaře.
Proč se to děje?
Za vajíčkový problém může jeho dvojí konzistence. Jde o to, že bílek a žloutek reagují na teploty jinak, proto se musí vařit při různých teplotách, aby měly ideální texturu.
Vsaďte na led
Američan J. Kenji López-Alt řešil stejný problém, a tak vejce podrobil malému testu. Do vroucí vody vložil několik vajec a po 30 vteřinách snížil teplotu vody přidáním ledu. Každých 30 vteřin vytáhl jedno vejce z vody, aby zkontroloval konzistenci.
Výsledek? Správná teplota pro přípravu bílku je 82 °C, pro žloutek je to 77 °C – bílek ztuhne a zůstane jemný, stejně tak žloutek. Trik s kostkami ledu zase usnadní loupání skořápky.
Jako od šéfkuchaře
Jak tedy na dokonalé vajíčko natvrdo? Přiveďte vodu k varu, opatrně ponořte vajíčko a vařte ho 30 vteřin. Přidejte pár kostek ledu, počkejte, až voda zase začne bublat a vařte 11 minut při teplotě zhruba 88 °C.