Jedna lžička kokosového oleje a 60 procent kalorií je pryč – tak jednoduchý je trik pro uvaření dietnější rýže, říkají srílanští vědci.
Podle svých slov našli způsob, jak snížit přijímaný tuk v jídelníčku obyvatelstva, a účinně tak bojovat proti obezitě.
Tým výzkumníků z College od Chemical Sciences v Colombu na Srí Lance vzal 38 druhů rýže. Každý z nich podrobil jednoduchému testu. Do vroucí vody přidal lžičku kokosového oleje a půl hrnku rýže. Směs zahříval 40 minut a následně chladil v lednici 12 hodin. Zvláštní?
Jen do té doby, než experti zjistili, že rýže ztratila 60 procent kalorií absorbovaných tělem. A platilo to, i když rýži znovu zahřáli.
„Protože obezita představuje stále větší problém, a to zejména v rozvojových zemích, chtěli jsme najít řešení založené na výživě,“ řekl doktor Sudhair James z týmu vědců. „Zjistili jsme, že zvýšené koncentrace odolného rýžového škrobu jsou novým způsobem přístupu k problému.“
Hrnek rýže obsahuje zhruba 240 kalorií. S revoluční přípravou této potraviny číslo klesá na cca 100 kalorií. Kam ale zbývající zmizí?
Vlastně nikam – projdou trávicím traktem, jen se neuloží ve formě tuku. Škrobové sacharidy v rýži se přeměňují v tenkém střevě na glukózu a nakonec se uhnízdí ve formě tuku. S přidáním kokosového oleje a vychlazením rýže se polovina těchto sacharidů změní na nestravitelnou, takže jen tělem projde a to ji následně vyloučí.
K čemu ale ty obstrukce s vařením a chlazením? Vysvětlení zní jednoduše – během vaření se kokosový olej nabourá do škrobových zrnek a změní jejich prostředí tak, že už na ně nereagují trávicí enzymy. Tělo tak absorbuje méně kalorií.
„Chlazení je nezbytné kvůli amylóze, rozpustné části škrobu, která nechává zrnka během tvorby gelu. Dvanáctihodinovým chlazením se utvoří vodíkové vazby mezi molekulami amylózy vně rýžových zrnek, což také pomáhá při přeměně na odolný škrob,“ vysvětlil James.
Co bude dál? Testování odrůd rýže a dalších olejů, které by mohly působit stejně jako kokosový.
Dřívější studie varovaly před ohříváním rýže – může prý zavinit otravu z jídla. Národní zdravotnická služba však doporučení zjemňuje. Rýži je třeba jen rychle uložit do chladu a nenechávat ji v prostředí s pokojovou teplotou. Skladovat by se ale neměla víc jak den a při ohřívání by horká pára měla kompletně projít rýží. A pamatujte – nikdy neohřívat víc než jednou!
Zdroj: The Telegraph