I když je internet plný informací o tom, jak správně jíst, abychom byli štíhlí a především pak zdraví a plní energie, podle světových studií se stále znovu dopouštíme zásadních stravovacích chyb. Víme, které to jsou a jedná se opravdu o stravovací chyby?
Nejíme dostatečné množství oříšků
Ze světové studie provedené klinikou Mayo ve Spojených státech amerických vyplývá, že v našem jídelníčku není dostatečné množství ořechů a různých druhů semínek, přitom ořechová másla a ořechy jsou pevnou součástí zdravé výživy. Oříšky a semínka jsou ceněny pro vysoký obsah kvalitních tuků, které mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, zároveň dobře zasytí a jídlu dodají nezaměnitelnou chuť. Zároveň však upozorňuje na to, že je potřeba hlídat si jejich denní množství zvláště pak u ořechových pomazánek. Pokud patříte mezi milovníky ořechových pomazánek, dobře si čtěte složení. Mohly by vás překvapit přidané cukry. Nejlepší volbou je doma připravené ořechové máslo. Stačí vám k tomu kvalitní mixér.
Máme malou spotřebu mléka
Podle nejnovějších studií v globálu konzumujeme pouze 16 % z doporučené denní dávky mléka. Denní dávka je stanovena přibližně na 435 gramů. Na druhou stranu se ohledně konzumace mléka vedou mezi odborníky spory. Někteří z nich tvrdí, že pravidelná konzumace plnotučného mléka a dalších plnotučných mléčných výrobků je spojena s nižším rizikem obezity. U dětí pomáhá pití plnotučného mléka s lepším vstřebáváním vitaminu D a často je pití mléka spojováno se silnějšími kostmi. Druzí mají za to, že konzumace mléka a mléčných produktů zvyšuje riziko rakoviny kvůli vysokému podílu nasycených tuků. Co se týká vápníku, odborníci z Harvardu navrhují jako mnohem vhodnější zdroj zeleninu (kapustu, brokolici, květák), kde je dvojnásobný obsah vápníku než v mléce a jeho vyšší využitelnost. Alternativou mléka může být mandlové mléko, ale aby bylo z nutričního hlediska přínosné, budete si ho muset vyrobit doma. Rostlinná mléka v obchodech obsahují pouze malé procento základní suroviny a navíc jsou plné přidaného cukru a aditiv.
Obiloviny jíme pouze na snídani
I když jsou sociální sítě plné fotek ovesných kaší, podle světové studie je konzumace obilovin a pseudoobilovin ve světě nízká (cca 29 g/den z doporučených 125 g/den). Podle odborníků přispívá konzumace dostatečného množství obilovin ke snížení rizika srdečních onemocnění, zlepšení zažívání a udržení zdravé hmotnosti. "Ovesné vločky ve formě kaší, palačinek či tzv. mugcakes jsou velmi oblíbené ve fitness světě. Řada lidí se však omezuje pouze na tento druh obilovin a zařazují je zejména ráno. Přitom mezi obiloviny se řadí třeba i hnědá rýže, ječmen, pohanka či celozrnné pečivo, které můžete s chutí jíst během celého dne – ideálně na oběd,“ radí trenérka Kateřina Hollerová.
Náš jídelníček je plný sladkých, slaných a zpracovaných potravin
Vůbec nejvíce škody v našem těle můžeme napáchat tím, že jíme přemíru sladkých, slaných a průmyslově zpracovaných potravin, které se podílejí na řadě zdravotních potíží včetně přibírání na váze. Základem zdravého těla i hmotnosti jsou přirozené kvalitní potraviny a jídla z nich. Při nákupu potravin se soustřeďte na to, aby potravina neobsahovala zbytečnou chemii, aditiva, zbytky léků a zbytky pesticidů. Jezte hodně čerstvé zeleniny, pijte čistou vodu a nepřehánějte to s konzumací živočišných produktů. Často se necháme obchodníky obalamutit nálepkami dietní, BIO, bez cholesterolu a podobně, přitom ve skutečnosti se jedná o vysoce zpracovaný produkt, který nemá se zdravým stravováním nic společného.
NA ZDRAVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE: