Podzim si žádá sytá a na energii bohatá jídla. Není však nutné vyvařovat omáčky a knedlíky. Připravte si jednoduché a rafinované podzimní saláty, který se stanou zajímavým zpestřením jídelníčku.
Že podzim není tím pravým časem na salát? Nenechte se mýlit a inspirujte se možná nezvyklými, ale chutnými kombinacemi, které z vašeho salátu udělají sezónní záležitost, která bude zdravá, ale závoveň chutná a zahřeje.
Teplý bramborový salát s fazolkami
Suroviny:
500 g uvařených salátových brambor
200 g zelených fazolových lusků
4 ks šalotky
1 lžíce slunečnicového oleje
hrst sekané pažitky
růžový pepř na ozdobu
Na dresing:
4 lžíce majonézy
šťáva z 1 citronu
1 stroužek česneku
1 lžíce strouhaného parmezánu
1 lžíce dijonské hořčice
2 ks ančoviček
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.
Fazolky vložíme do vařící vody a cca 2 minuty povaříme. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oloupané brambory nakrájené na měsíčky a prohřejeme. Scedíme fazolky, necháme krátce okapat a smícháme na pávni s brambory. Promícháme s dresinkem a případně dochutíme solí. Na talíři posypeme sekanou pažitkou a růžovým pepřem.
Salát z celeru, mrkve, jablka a kapustiček
Suroviny:
400 g malých kapustiček
2 velké mrkve
1 jablko nakrájené na kostičky
1 velký stonek řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky
25 g slunečnicového semínka
5 lžic rozinek
2 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř
1 lžičku čerstvého tymiánu
javorový sirup a skořici na dochucení
Postup:
V robotu nasekejte připravenou růžičkovou kapustu. Přidejte mrkev a znovu pusťte robot, dokud nevznikne jemně nasekaná směs. Vysypte do mísy, přidejte nakrájené jablko a řapíkatý celer, slunečnicová semínka a rozinky a promíchejte. Přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a případně bylinky. Na dochucení můžete použít také pár kapek javorového sirupu a tochu mleté skořice. Znovu zamíchejte a můžete servírovat. Tenhle salát je ta pravá vitamínová bomba, tak si ho náležitě vychutnejte.
Podzimní hruškovo-dýňový salát
Suroviny:
200 g dýně Hokaido
100 g gorgonzoly
4 ks zralých hrušek
4 ks hřebíčku
2 ks hvězdiček badyánu
2 lžíce cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
voda
mix trhaných salátů
Na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2 citronu
mletý pepř
sůl
Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky 1×1 cm. V kastrůlku rozpustíme krupicový cukr na karamel, přidáme nakrájenou dýni, badyán, hřebíček, zakápneme citronovou šťávou, přidáme vodu tak, aby byla dýně ponořená a zvolna vaříme asi 10 minut, pak necháme vychladnout. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na klínky. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře vyšleháme zálivku k ochucení salátu. Listy salátu opláchneme, necháme okapat, natrháme, zlehka promícháme s citronovou zálivkou, přidáme hrušky, kostičky dýně, nandáme na talíře, přidáme kousky gorgonzoly a podáváme s opečeným plátkem celozrnného chleba.