Co Čech, to milovník ovocných knedlíků. Ať už jsou jahodové, meruňkové, borůvkové či ostružinové, nikdy nemůžete šlápnout vedle. Pokud navíc budete obměňovat těsto a náplň, rozhodně se jich nepřejíte.
Ovocné knedlíky patří mezi ta nejoblíbenější letní jídla, bez kterých si děti ani dospělí to pravé léto neumí představit. Vyzkoušet je můžete z odpalovaného, tvarohového nebo třeba kynutého těsta. Následně naplníte čerstvým nebo v zimě mraženým ovocem a česká klasika je na stole.
Kynuté knedlíky s borůvkami
Suroviny:
- 10 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 190 ml mléka
- 1 lžička másla
- 300 g hrubé mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 žloutek
- 400 g borůvek
- kostkový cukr
- tvaroh, případně i perník na strouhání
- máslo na přelití, cukr na posypání
Postup:
1. Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček, ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrstku mouky. Nechte vzejít kvásek.
2. Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto, nechte pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami, příp. i ½–1 kostkou cukru. Náplň řádně zabalte, spoje zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte.
3 Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.
Ořechové knedlíčky s ostružinami
Suroviny:
- 200 ml mléka
- 75 g másla
- 90 g krupice
- 1 vejce a 1 žloutek
- 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů
- sůl a pepř
- ostružiny krátce povařené s přírodním cukrem
- máslo zpěněné s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou k podávání
Postup:
1. V hrnci svařte 200 ml mléka se 75 g másla. Za stálého míchání vsypte 90 g krupice a míchejte, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílý povlak. Hmotu přendejte do mísy, nechte 10 minut stát. Prošlehejte 1 vejce a 1 žloutek a spolu s 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů je zapracujte do hmoty.
2. Těsto lehce osolte a opepřete. Nechte hodinu přikryté v lednici. Pak z něj udělejte 16 koulí a vložte je do vroucí osolené vody, stáhněte plamen, nechte 15 minut bublat.
3. Podávejte s ostružinami krátce povařenými s přírodním cukrem, případně i s máslem zpěněným s nasekanými vlašskými ořechy a strouhankou.
Tvarohové knedlíky s borůvkami
Suroviny:
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 200–250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- bio citronová kůra, nemusí být
- ½ lžičky prášku do pečiva
- meruňky
- kostkový cukr, nemusí být
- cukr, rozpuštěné máslo a tvaroh k podávání
Postup:
1. Z 50 g utřeného másla, 250 g měkkého tvarohu, hrubé mouky (asi 200–250 g, postupně dosypávejte), 1 vejce a špetky soli vypracujte těsto, můžete přidat i trochu bio citronové kůry. Chcete-li, aby bylo hodně nadýchané, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
2. Plňte vypeckovanými meruňkami, do nichž můžete vložit cukr. Vařte ve vroucí osolené vodě 10–12 minut.
3. Podávejte s cukrem, rozpuštěným máslem a tvarohem.