Nemáte rádi kapra, ale chtěli byste dodržet vánoční tradici a dát si rybu? Pak vsaďte na moderní gastronomii a vyzkoušejte poké. Tuto specialitu vymysleli na Havaji, a pokud si chcete místo klasických Vánoc dopřát trochu exotiky, pak sáhněte po této pochoutce.
Toto havajské jídlo si připravovali již původní obyvatelé Polynésie. Nyní však ožívá takřka ve všech koutech světa a zejména mladá generace si jej velmi oblíbila. A to nejen kvůli své fotogeničnosti. Poké bowl jsou misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem.
Různé kombinace
„Příprava poké je velmi rychlá, dá se různě kombinovat a navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává executive chef Café Buddha Štěpán Návrat. Dá se říci, že poké v současnosti nahrazuje módu sushi, která po dlouhou dobu vládla světu.
Kam na kvalitní poké
V Čechách je však stále pouze pár podniků, kam si lze na kvalitní poké zajít, takže si raději připravte poké z kvalitních surovin doma. Nejenže si do něj můžete přidat ingredience dle chuti - inspiraci můžete načerpat v naší galerii, ale navíc budete znát původ použitých surovin. A jelikož jsou ryby v tomto pokrmu syrové, není to od věci.
Přinášíme recept na poké podle šéfkuchaře Štěpána Návrata:
Salmon & Tuna Poké
1 porce:
40 g tuňáka sashimi
40 g lososa
200 g japonské „sushi“ rýže s octovým nálevem
30 g salát frissé/dubový/ ledový
1/8 avokádo
1/10 mango
1/10 řepy julliene plátky
20 g edamame
20 g okurka, ředkvičky a zelenina dle sezony
Možné dochutit teriyaki omáčkou.
Ponzu omáčka:
100 ml sójová omáčka kikkoman
100 ml yuzu šťáva/možno nahradit limety+pomeranč
50 ml mirin/sladké rýžové víno saké
20 g bonito
20 ml rýžový ocet Mizkan
špetka kajenského pepře/růžový pepř
špetka kůry z limetek
trvanlivost 60 dnů
Postup:
Předem si uvaříme japonskou rýži, poměr s vodou 1:1. Po uvaření ji ochutíme octovým nálevem „sushi su“ 200 ml rýž. ocet, 80 g cukr, 15 g sůl. V mezičase si namícháme ponzu dresink a marinujeme v něm ryby krájené na kostičky. Dále si nakrájíme všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julienne plátky apod.). Připravte si větší talíř-misku, do kterého si dáte teplou rýži, na ni položíte dokola veškeré ingredience a marinované ryby. Vše na závěr posypete praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.