Máte pocit, že vyhnout se „éčkům“ v potravinách je téměř nadlidský úkol? Jsou prostě všude, a dokonce i v potravinách, kde byste je nečekali! Lze se tedy vůbec stravovat zdravě?
Co vlastně „éčka“ umí a proč se do potravin v takovém množství přidávají?
Jedná se o potravinářská aditiva, které umí upravit a zvýraznit chuť jídel a prodloužit jejich trvanlivost. To nezní až tak děsivě. Potraviny s dlouhou trvanlivostí a výraznou chutí i barvou přeci chceme všichni. Ale za jakou cenu! „Éčka“ chemicky upravují potraviny, ty vám pak nedají potřebné živiny a ve větším množství vašemu tělu většina z nich škodí.
Pokud vyřadíte škodlivá „éčka“ ze svého jídelníčku, prokazatelně zmizí vaše problémy s astmatickými záchvaty, alergické reakce, průjmy i časté nevolnosti. Navíc jsou „éčka“ spojována s neplodností, špatným vývojem plodu a dokonce rakovinou.
Jestliže jste se rozhodli žít zdravě a jste posedlí nakupováním biopotravin, budete zklamáni. I v těchto potravinách se vyskytují „éčka“.
Neztrácejte ale naději, žít se dá zdravě a není to zase taková věda. Chce to číst pořádně složení a nekupovat potraviny s dlouho trvanlivostí. A dalším důležitým faktem je, že ne všechna „éčka“ jsou škodlivá! Některé látky, které jsou pro naše tělo prospěšné, se totiž také značí „éčkem“. Jde především o vitaminy (céčko, beta-karoten, B2, výtažky z řas…). Pokud je ve vašem jídle E140, tedy chlorofyl či chlorofylin, který je přirozenou součástí ovoce a zeleniny, svému tělu naopak jeho konzumací pomáháte.
Vždy si tedy pečlivě zkontrolujte, co kupujete, a klidně si s sebou na nákup berte lísteček se seznamem zdravých „éček“, ať máte jistotu.
Seznam neškodných „éček“:
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E1105 Lysozym
- E140 Chlorofyly a chlorofyliny
- E150 Karamel
- E160a Karoteny
- E160a(i) Směs karotenů
- E160a(ii) Beta-karoten
- E160c Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
- E160d Lykopen
- E161b Lutein
- E161c Kryptoxantin
- E162 Betanin
- E163 Athokyany
- E164 Šafrán
- E166 Santalové dřevo
- E170 Uhličitany vápenaté
- E243 Nisin
- E260 Kyselina octová
- E270 Kyselina mléčná
- E290 Oxid uhličitý
- E296 Kyselina jablečná
- E300 Kyselina L-askorbová
- E306 Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
- E314 Guaiac Gum
- E322 Lecitiny
- E330 Kyselina citronová
- E336 Vinany draselné
- E363 Kyselina jantarová
- E392 Rozmarýnové extrakty
- E406 Agar
- E410 Karubin
- E412 Guma guar
- E414 Arabská guma
- E417 Guma tara
- E418 Guma gellan
- E440 Pektiny
- E460 Celulóza
- E500 Uhličitany sodné
- E551 Oxid křemičitý
- E574 Kyselina glukonová
- E901 Včelí vosk
- E941 Dusík
- E948 Kyslík
- E957 Thaumatin
- E960 Steviol-glykosidy
"Éčka" tedy nemusí být takovým strašákem, jakým byla dodnes. Důkazem toho je i fakt, že jsou obsažena i v biopotravinách, kde je povoleno používat 36 vybraných přírodních látek, jako je např. kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný a další.
Buďte tedy v klidu, jezte s rozumem a rozvahou a zkuste přemýšlet o tom, které látky vašemu tělu škodí skutečně a kdy jde jen o obchodní tahy.