Aquafaba – cizokrajné jméno pro obyčejnou ingredienci, o jejíž tajemné vlastnosti jsme až doposud nevěděli. Voda z konzervované cizrny směle zastoupí vaječný bílek tam, kde nesmí chybět. Tedy v majonéze, těstě, zmrzlině… Kdy jste měli naposledy sněhové pusinky, vegani?
Nejspíš jste teď plní otázek, ale…
… ano, s aquafabou vyšleháte perfektní pěnu a všechny přísady se spojí.
… ano, obsahuje bílkoviny, ale jen jednu desetinu toho, co vejce. Pokud máte s metabolismem bílkovin potíže, můžete slavit. Aquafaba zastoupí vejce i v mléčných výrobcích, jako jsou například sýry nebo majonéza.
… ano, stačí jen scedit cizrnu, abyste získali náhražku vaječného bílku, ba dokonce celého vejce. Můžete použít i konzervované bílé fazole, které se vyznačují podobnými vlastnostmi. Nebo tepelně upravit cizrnu povařením ve vodě.
Už jste vše potřebné vstřebali? Nebo stále nevěříte vlastním očím? Historie aquafaby je důkaz, že nejde o výmysl.
Softwarový inženýr a jeho bezvaječný hit
S jejím objevením bývá spojováno jméno Joëla Roessela. Tento francouzský šéfkuchař přišel v prosinci 2014 na to, že voda z konzervovaných fazolí a další zeleniny umí vytvořit pěnu.
O tu se tehdy začali zajímat další odborníci na gastronomii ve Francii, což přitáhlo pozornost Američana Goose Wohlta. Softwarový inženýr a milovník veganské stravy se vrhnul na testování aquafaby a zjistil, že nejen pění, ale že se chová stejně jako vaječný bílek.
O svůj objev se podělil v populární veganské skupině na Facebooku a jako důkaz připojil recept na bezvaječné sněhové pusinky, které upekl z pouhých dvou ingrediencí – cukru a cizrnové vody.
S aquafabou ale nevyčarujete jen nadýchané pusinky, byť právě ty upoutaly největší pozornost. Připravíte z ní nugát, zmrzlinu, polevu, majonézu, libovolné těsto, náhražky masa a sýrů či koktejly. Nebo tyto perfektní maršmelouny!
Správné množství odhadnete snadno – jeden střední bílek nahradí 30 ml (2 lžíce) aquafaby, jedno střední vejce 45 ml (3 lžíce). Tak co, vyzkoušíte?
Vegansky péct můžete i bez aquafaby. A jak! Recepty tady:
Zdroj: Tech Insider / Aquafaba