Jsou tři věci, které by na slavnostním velikonočním stole neměly nikdy chybět. A sice beránek, mazanec a dokonale vláčná a voňavá velikonoční nádivka, na které se toho ale dá hodně pokazit. Přinášíme vám proto rady ze šuplíků našich babiček, jak mít nádivku vždy nadýchanou a ne drobivou a suchou.
Jsou recepty bez kterých si Velikonoce neumíme představit. Jedním z je jistě i ten na nádivku. Do té vždy patří vajíčka a něco zeleného. Skvělý je medvědí česnek nebo kopřivy. Chybu neuděláte ani přidáním pokrájeného uzeného, které nádivku skvěle provoní.
Tři dny staré pečivo
Pokud chcete, aby vaše nádivka z housek či rohlíků nevypadala jako nevzhledná hmota, použijte tři dny staré pečivo. Jestliže nemáte zrovna po ruce rohlíky, vypomozte si vekou nebo toustovým chlebem. Pečivo nakrájejte na kostky a nechte ještě pár hodin proschnout. Lahodnější chuti dosáhnete, pokud pečivo osmažíte na másle dozlatova.
Nádivka bez pečiva
Věděli jste, že kdysi dávno se nádivka připravovala bez pečiva? Jen se svařilo mléko a krupice na hustou kaši, do které se přidala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Pak se pekla na plechu jako svítek.
Pečivo navlhčete
Nikdo nemá rád sušáky, je tedy nezbytné, aby dokonalé nádivka byla vláčná. Dostatečně tedy nakrájené pečivo navlhčete, ať je celé nasáklé. Použít můžete mléko, smetanu, vývar z uzeného. Do směsi přidejte koření a bylinky (medvědí česnek, kopřivy). Klidně nakombinujte vývar a mléko půl na půl, nádivka pak bude jemnější.
Ušlehejte sníh
Velikonoční nádivka by měla být pořádně vymazlená. Úspěch zajistí i vychytávky našich babiček. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Pokud tedy sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli.
Bylinkami nešetřete
Jak jsme již zmínili, do nádivky vždy patří něco zeleného. Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsou klasika. Pokud však máte libeček, petržel, bazalku nebo třeba čerstvý špenát, klidně použijte i je. Pozor na mražený špenát, je v něm moc vody. V případě, že vám nezbude nic jiného než tato varianta, nechte ho v misce rozmrznout přes noc a před použitím všechnu vodu slijte.