Maso je potravina, která podléhá rychlému kažení, proto musíte jeho uskladnění věnovat obzvlášť velkou pozornost. Připomeňte si tedy, jak dlouho vydrží jaký druh masa v lednici, mrazáku a jaké maso k zmrazení vhodné není vůbec.
Při koupi masa myslete na to, že je choulostivé na změny teplot. Také kupujte co nejčerstvější maso, takže ideálně u osvědčeného řezníka. Čerstvé maso lépe chutná a déle vydrží. Nebojte se tedy ukázat na kousek, který se vám líbí. Prodavačky totiž samozřejmě vždy sáhnou po starším kusu, aby ho co nejdříve prodaly.
Skladování masa
Maso co nejrychleji z obchodu dopravte domů nebo do jiného místa určení. Ideální jsou pro tuto situaci chladicí tašky. Následně uložte maso do lednice tak, aby z něj nekapala šťáva. Pokud máte více druhů masa, musíte je skladovat každý zvlášť.
Trvanlivost chlazeného masa v lednici
- Kotlety: 2 – 4 dny
- Mleté maso: 1 – 2 dny
- Pečeně: 2 – 4 dny
- Steaky: 2 – 4 dny
- Dušené maso: 1 – 2 dny
- Drůbež: 2 – 3 dny
Mrazení masa
Chcete maso zmrazit? Pak rozhodně dbejte na hygienické podmínky. Správně ho zabalte, ideální je vakuovací balička, která z balení odsaje veškerý vzduch, nebo alespoň potravinová fólie. Doporučuje se maso zabalit do více vrstev, aby nedošlo ke spálení mrazem.
Trvanlivost mraženého masa
- hovězí: 6 měsíců
- jehněčí: 6 měsíců
- telecí: 4 měsíce
- čerstvé vepřové: 4 měsíce
- drůbež: 4 měsíce
- mleté hovězí: 6 měsíců
- mleté jehněčí: 6 měsíců
- kořeněné klobásky: 2 měsíce
- ryby: 6 měsíců
A jaké maso není vhodné k zmrazování vůbec? Jednoznačně krájená slanina. Ta může jít do mrazáku, pouze pokud je vakuově balená.