Domácí limonády zažívají boom. Objednat si je za nemalý peníz můžete už téměř v každé cukrárně, kavárně či restauraci. Věděli jste ale, že si je snadno připravíte i doma a navíc jen za pár korun? Stačí si jen do zásoby vyrobit vlastní voňavý sirup. Třeba ze šeříku, který právě teď všude kvete. Máme pro vás recept.
Sirup z květů bezinek se v českých domácnostech připravuje už od dob našich babiček, ten šeříkový ale začal získávat popularitu až v poslední době. Zkouší ho stále více lidí a jak mám možnost sledovat na sociálních sítích, má skutečně úspěch. Je to doslova jako lavina. Není snad nikdo, komu by nechutnal. Milují ho dospělí, ale i děti. Pozitivní ohlasy hovoří za vše.
A na co se dá voňavý sirup vlastně využít? Především k přípravě vynikající domácí limonády. Tu vyrobíte snadno. Sirup zalijete dobře vychlazenou vodou, kdo má rád, může použít perlivou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Přihodit můžete také pár lístečků máty, která nápoji dodá osvěžující příchuť. Chutnat vám ale bude i v čaji a přidat ho můžete také do těsta na různé koláče, cupcaky a bábovky nebo třeba do krémů. Recept na něj najdete níže.
Vyzkoušejte i léčivý čaj
Věděli jste, že z květů šeříku si také můžete uvařit čaj, který nejen krásně voní, ale má také příznivé zdravotní účinky? Pomůže vám od bolesti hlavy, dokáže zklidnit rozbouřený žaludek a zrychlit metabolismus. Pro jeho výrobu potřebujete hrst čerstvých nebo sušených květů. Ty zalijte čtvrt litrem vroucí vody, šálek přikryjte a květy nechte asi půl hodiny louhovat. Tato dlouhá doba je skutečně nutná, při kratší se léčivé látky do čaje nevyluhují.
Recept na sirup z šeříku
Ingredience:
- 2 hrnky šeříkových květů
- 2 hrnky cukru krystal (můžete použít i třtinový)
- 2 hrnky vody
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Natrhané nejlépe mladé květy oklepejte a oberte od případného hmyzu. Můžete je také chvilku nechat ležet na kuchyňské lince, aby broučci sami vylezli. Pokud to není bezpodmínečně nutné, květy neoplachujte, v nejhorším případě jim dopřejte jen skutečně rychlou krátkou sprchu. Jednotlivé kvítky otrhejte. Vodu nalijte do hrnce, nechte mírně ohřát, přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok pak přiveďte k varu. Přidejte otrhané kvítky šeříku, znovu přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte 10–15 minut pozvolna probublávat. Sirup přeceďte, ještě horký nalijte do čisté a suché láhve a nechte vystydnout. Hotový sirup skladujte chladnu a temnu, nejlépe v lednici.