Pod útlakem raw vegan bio gluten-free jídel se nám z paměti vytrácejí staročeské tradiční dobroty. Připomeňme si, co vařily naše babičky a světe, div se, třetí ruka ani prasečí ocásek jim po sádle nenarostly.
1. Houbový kuba
Staročeská specialita z hub, která by neměla chybět na stole o Vánocích. Levné, ale vydatné jídlo si připravovali už staří Slované.
Potřebujeme: 500 g krupek, 300 g sádla, 100 g cibule, 50 g sušených hub, 5 stroužků česneku, máslo, sůl, majoránku a pepř
Vroucí vodou krupky spaříme, poté propláchneme a s kouskem sádla doměkka vaříme. Dáme máčet houby a mezitím osmahneme najemno nasekanou cibulku. Když jsou krupky měkké, vše smícháme dohromady a dle chuti přidáme pepř, sůl, majoránku a česnek. Směs v sádlem vymazaném pekáčku vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů.
2. Škubánky
Jídlo z brambor, které má mnoho názvů. V západních Čechách můžete slyšet kucmoch, setkat se můžete i s označením trpalky. Škubánky se těší velké oblibě hlavně u dětí a v dobách našich babiček byly samozřejmou znalostí každé dobré české hospodyně.
Potřebujeme: 1 kg brambor, 200 g sádla, 200 g hrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 150 g máku, sůl
Brambory oloupeme a překrojíme napůl. Na mírném ohni vaříme doměkka, poté vodu z půlky scedíme a obrácenou vařečkou uděláme do brambor pár děr, posypeme hrubou moukou a pod poklicí je spaříme. Aby bylo těsto hladké, brambory pečlivě rozšťoucháme. V rozehřátém sádle namočíme lžíci, kterou z připravené směsi vykrojíme noky. Ty postupně dáváme na talíř, kde je už jen posypeme moučkovým cukrem, mákem a domastíme rozehřátým sádlem.
3. Kdoule
Naše babičky si je pro jejich výraznou vůni dávaly do šatníků. Toto méně známé ovoce je ideální pro zpracování na aromatické marmelády a džemy.
Potřebujeme: 1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, vodu, citron
V zhruba 300 ml vody povaříme cukr. Mezitím kdoule oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostky. Nasypeme je do jiného hrnce spolu s vymačkaným citronem a také povaříme. Obé poté smícháme dohromady. Aby byla směs jemnější, můžeme ji ještě rozmixovat. Džem uchováváme v pečlivě uzavřené sklenici.
4. Česnečka se zeleninou a kroupami
Klasická zabijačka se bez krup neobejde, přidávají se například do jelítek. Kroupy byly součástí tradiční české kuchyně už odpradávna a česneková polévka vám udělá dobře nejen na kocovinu.
Potřebujeme: 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 30 g másla, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci oleje, celerovou nať, sůl, pepř a doměkka uvařené kroupy v osolené vodě
Petržel, celer a mrkev očištěné nakrájíme na plátky a orestujeme na rozpuštěném másle s olejem. Rozetřené stroužky česneku přidáme ke konci. Moukou zeleninu zaprášíme a krátce osmažíme. Poté zalijeme vodou, přidáme sůl a doměkka povaříme. Když se zdá být zelenina dostatečně měkká, přidáme ještě zbytky česneku a nakonec i samotné kroupy. Dle chuti ještě přisolíme a opepříme.
5. Lepenice
Neboli také žvanda se perfektně hodí jako příloha k masu. Ať už k tomu zabijačkovému, nebo například k pečenému vepřovému.
Potřebujeme: 3/4 kg brambor, 0,5 kg kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 3 cibule, sůl, kmín a cukr
Šťávu ze zelí vylijeme, ale zelí samotné nevymačkáváme. V hrnci jej podlijeme vodou a vaříme doměkka, dle chuti přidáme cukr. Zbylou vodu slijeme. Nakrájenou cibuli necháme zpěnit na sádle po dobu zhruba pěti minut a pak ji přidáme k zelí. Brambory oloupeme, nakrájíme a ve vroucí vodě s kmínem opět vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory rozmačkáme a smícháme se zelím.
K sekané se lepenice hodí výtečně, stejně tak ji můžeme jíst i samotnou.