Svačiny jsou pro děti velmi důležité. Zajistí jim spolehlivý přísun energie na celé dopolední vyučování. Díky kvalitnímu složení svačiny nepřepadne vašeho školáka hlad a nedostatek energie ani při odpoledních aktivitách.
Vhodné složení svačin
Složení svačin by mělo být odpovídající věku dítěte a době, kdy jde na oběd. Je nutné počítat s tím, že některé dny děti obědvají i po třinácté hodině, a proto doporučujeme zabalit ještě jednu malou svačinku v podobě ovoce, zeleniny, jogurtu, oříšků nebo domácích müsli tyčinek.
Vyváženou a zdravou svačinu zvládnete připravit sami doma. Stačí vám k tomu celozrnné pečivo, které můžete jednoduše naplnit např. šunkou, sýrem, pomazánkou z tvarohu, ricotty, lučiny.
Kreativní varianty
Malé děti uvítají kreativnější zpracování svačin, například domácí celozrnné sušenky a k tomu jogurt. Klasický rohlík s máslem a šunkou není to pravé a hlavně je to jednotvárné. Ideální je dítěti ovoce nebo zeleninu nakrájet na menší kousky, je známo, že málokteré dítě samo sáhne po celém jablku. Dítě toho takhle sní více a tím doplní vitaminy a vlákninu, která podporuje trávení a následné vyprazdňování.
Stylové boxíky
Malému dítěti kolikrát stačí pořídit pěknou krabičku na svačinu a láhev na pití než používat igelitový sáček a láhev od Dobré vody.
Spolupráce
Zároveň to chce s dítětem svačinu připravovat společně. Samo si řekne, na co má chuť, a vy máte pod kontrolou, co jí. Velice dobře ho v jídelníčku usměrníte a naučíte, jak by svačina měla vypadat. Je důležité kontrolovat, zda svačinu sní a kolik toho vypije. Je dobré mít na paměti, že chutě nás všech se mění a to, co vaše dítě dříve nemělo rádo, s postupem času bez problému sní a naopak. Je dobré vyzkoušet jednotlivá jídla nejdříve doma a potom potravinu zařadit do školní svačiny.
Jakým potravinám se k svačině vyhnout
Sušenky, sladkosti (bonbony, mléčná čokoláda), kupované zmrzliny, mražené mléčné krémy, “mléčné koktejly” shake, slané krekry všech druhů, hot-dogs, donuts, koblihy, hranolky, hamburgery, limonády s tonizujícími látkami (kofein, chinin), další výrobky s obsahem kofeinu a alkoholu.
Nezakysané slazené mléčné výrobky, slazené cereální směsi.
Levné uzeniny s nízkým obsahem masa (doporučujeme nekonzumovat ani po jejich tepelné úpravě).
Proč se těmto potravinám vyhýbat
Sladkosti, které obsahují velké množství cukru a ztužených tuků, např. trvanlivé tukové pečivo, čokoládové tyčinky, müsli tyčinky s polevami, slazené cereálie, kupované koláče a koblihy, pro svou malou výživovou hodnotu zasytí na krátkou chvíli.
Smažené hranolky (všeobecně jídlo kupované ve fast foodech) obsahují mnoho soli a mohou být připravované na přepáleném tuku. Při smažení vzniká mimo jiné akrylamid, což je látka s neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkem.
Chipsy obsahují také mnoho soli. V případě, že jsou ochucené, pak obsahují aromata, často nevhodný glutaman sodný, barviva. I chipsy mohou mít vyšší obsah akrylamidu a mohou obsahovat transmastné kyseliny.
NA RECEPTY NA DOPORUČENÉ SVAČINY OD ODBORNÍKŮ ZE SVĚTA ZDRAVÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE: