Zavařování okurek patří mezi každoroční letní české evergreeny. Není se čemu divit, všichni v zimě rádi sáhneme po domácích nakládačkách, na které má každá rodina své speciální tajné recepty. Pokud bydlíte v paneláku a bojíte se, že budete potřebovat obří hrnce, tak vězte, že vám úplně postačí elektrospotřebiče, které máte doma.
Dbejte na čistotu
Ač se vám to může zdát šílené, je nutné každou okurku vydrhnout kartáčkem nebo drsnou houbičkou a omýt v několika vodách. Stejně tak je důležité vyvařit nebo umýt v myčce na hodně stupňů i sklenice a víčka.
Kvalitní výběr
Na zavařování se hodí malé a tvrdší kusy, které se nerozvaří, zůstanou křupavé a snadno se skládají do sklenic.
Ingredience
I když každá rodina přidává do okurkového láku jiné ingredience, vždy je třeba dodržovat určitý poměr. Mrkev a cibule jsou základní surovinou, někdo přidává i křen. Máte-li rádi pikantní okurky, přidejte česnek nebo feferonky. Dochuťte koprem, černým pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem. Kdo si potrpí na originální chutě, skvělý je i fenykl, hořčičné semínko nebo skořice. Na Slovensku není výjimkou ani vinný list. Nechcete-li se s kořením odpočítávat do každé zavařovačky, nechte jej vyvařit v nálevu.
Zavařování v mikrovlnce
Hitem poslední doby je zavařovat v mikrovlnné troubě. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřou šroubovacími víčky a dají do mikrovlnky na plastovou misku (vhodnou do mikrovlnky), pro případ přetečení obsahu. Doba sterilování 0,7 l je asi 5-6 minut při výkonu 700 W. Čas platí pro zavařování jednoho kusu. Pokud jsou dvě, necháme je uvnitř 12 minut, a tak navyšujeme čas podle kusů. Po sterilování je vyndejte, omyjte a obraťte je na 5 minut dnem vzhůru, aby se vyrovnala teplota.
Sterilování v myčce
Okurky zalijte studeným nálevem a dobře uzavřete. Naskládejte je do myčky dnem vzhůru tak, aby se nedotýkaly. Myčku zapněte na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu všechny vyndejte, utřete a postavte je dnem vzhůru.
RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ ZAVAŘOVANÉ OKURKY NALEZNETE V GALERII: