Zdravé recepty: Co si připravit k hranolkám? Zapomeňte na smažák nebo řízek!

Čekankové lodičky

Suroviny:

400 g McCain Fri'Style, 1 čekanka, 200 g čerstvého tvarohu, 1 svazek čerstvých bylinek (petrželka, kerblík, meduňka atp.), 2 kusy filé z ančoviček, 1 lžička hořčice, 50 ml olivového oleje, 12 hrášků na ozdobu, 50 ml ajvaru (paprikového pyré), 1 lžička mletého kmínu (nejlépe římského), sůl, pepř, červená paprika

Postup:

Čekanku rozebereme na jednotlivé lístky. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Ančovičkové filé nasekáme na stejně drobné kousky. Vše spojíme s hořčicí, olivovým olejem a polovinou tvarohu. Hmotu přendáme do cukrářské stříkačky a s její pomocí nanášíme na listy čekanky. Ozdobíme hráškem. Ajvar spojíme se zbylou částí tvarohu a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu nanášíme na listy čekanky. Papriku omyjeme, přeřízneme napůl, odstraníme jádřince a podélně nakrájíme na proužky o šířce 1 cm. Použijeme k ozdobení. McCain Fri'Style připravíme podle pokynů na obalu. Podáváme spolu s dipy na čekance.
Zdroj: McCain
Čekankové lodičky

Suroviny:

400 g McCain Fri'Style, 1 čekanka, 200 g čerstvého tvarohu, 1 svazek čerstvých bylinek (petrželka, kerblík, meduňka atp.), 2 kusy filé z ančoviček, 1 lžička hořčice, 50 ml olivového oleje, 12 hrášků na ozdobu, 50 ml ajvaru (paprikového pyré), 1 lžička mletého kmínu (nejlépe římského), sůl, pepř, červená paprika

Postup:

Čekanku rozebereme na jednotlivé lístky. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Ančovičkové filé nasekáme na stejně drobné kousky. Vše spojíme s hořčicí, olivovým olejem a polovinou tvarohu. Hmotu přendáme do cukrářské stříkačky a s její pomocí nanášíme na listy čekanky. Ozdobíme hráškem. Ajvar spojíme se zbylou částí tvarohu a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu nanášíme na listy čekanky. Papriku omyjeme, přeřízneme napůl, odstraníme jádřince a podélně nakrájíme na proužky o šířce 1 cm. Použijeme k ozdobení. McCain Fri'Style připravíme podle pokynů na obalu. Podáváme spolu s dipy na čekance.
Krevety v limetkové omáčce 

Suroviny:

1 balení hranolek McCain Golden Longs, 1 limetka, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, špetka kajenského pepře, 3 velké loupané krevety (každá cca 60 g), sůl

Postup:

Limetku řádně omyjeme a osušíme a poté nastrouháme kůru. Jogurt smícháme se smetanou, přidáme limetkovou kůru a dochutíme kajenským pepřem a solí. Krevety ohřejeme na pánvi. Servírujeme s limetkovým dipem a křupavými McCain Golden Longs připravenými dle návodu na obalu.
Mexická salsa s kukuřicí

Suroviny:

400 g loupaná rajčata nebo rajčatová passata, 1 hrst zelené natě koriandru, 1/2 jemně sekané šalotky nebo červené cibule, dle libosti černé fazole, kukuřici apod. (nemusí být), 1 stroužek drceného česneku, 1 chilli paprička, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, šťáva z 1/2 limetky

Postup:

Jednotlivé suroviny posekejte, dobře promíchejte, ochuťte a dejte v uzavíratelné nádobě do chladu. Servírujte s hranolkami McCain Golden Longs a zeleninovými hranolky.
Ostrá salsa s celerem

Suroviny:

1 balení hranolek McCain Fri'Style, 400 g červené papriky, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 4 lžíce rostlinného vývaru, 50 g sušených rajčat v oleji, 2 lžíce čerstvé pažitky, 1 celer, 2 lžíce vinného octa, kajenský pepř, sůl

Postup:

Papriky umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme je na kostičky. Oloupeme cibuli a celer též nakrájíme na kostičky. Papriky, cibuli a celer osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme vývar a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Rajčata nakrájíme najemno a smícháme s nasekanou pažitkou a rozmixovanou směsí. Pikantní salsu dochutíme solí, octem a kajenským pepřem. Servírujeme v misce a podáváme s hranolkami McCain Fri'Style.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek!

Petra Járková
Petra Járková 06. 01. 2020 10:00

První hranolky

První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Většina badatelů se však přiklání k Belgii.

Národní jídlo

A není divu, obliba hranolků v Belgii je totiž největší na světě, konzumují se k naprosté většině jídel a jedná se o jedno z belgických národních jídel.

Zajímavosti o hranolcích

Každý obyvatel Belgie zkonzumuje ročně v průměru 75 kg hranolků, což je o třetinu více než Američan. Připravují se z bramborové odrůdy Bintje a krájí se ostrým nožem, aby se omezilo vstřebávání oleje. Smaží se v hovězím sádle, přičemž typické smažení v oleji je zde odmítáno stejně jako použití olivového oleje kvůli potlačení typické bramborové chuti.

Zmrazené hranolky

Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolků, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje.

Fritéza i plech

Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo.

Dietnější varianta

Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuků, takže i tato příloha, vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami, jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.

Zdravé tipy

Co tedy k hranolkáům připravit? Většinu lidí možná napadne smažák nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a hlavně zdravějšího.

NA ZDRAVÉ RECEPTY Z HRANOLEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články