Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek!
První hranolky
První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Většina badatelů se však přiklání k Belgii.
Národní jídlo
A není divu, obliba hranolků v Belgii je totiž největší na světě, konzumují se k naprosté většině jídel a jedná se o jedno z belgických národních jídel.
Zajímavosti o hranolcích
Každý obyvatel Belgie zkonzumuje ročně v průměru 75 kg hranolků, což je o třetinu více než Američan. Připravují se z bramborové odrůdy Bintje a krájí se ostrým nožem, aby se omezilo vstřebávání oleje. Smaží se v hovězím sádle, přičemž typické smažení v oleji je zde odmítáno stejně jako použití olivového oleje kvůli potlačení typické bramborové chuti.
Zmrazené hranolky
Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolků, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje.
Fritéza i plech
Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo.
Dietnější varianta
Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuků, takže i tato příloha, vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami, jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.
Zdravé tipy
Co tedy k hranolkáům připravit? Většinu lidí možná napadne smažák nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a hlavně zdravějšího.