„Začněte den s úsměvem,“ vyzývá výrobce Nutelly na svých webových stránkách. To je jen jeden z několika optimistických sloganů jedné z nejpopulárnějších sladkých pomazánek. Po inspekci sklenice ale úsměv začíná tuhnout.
Děti sedí u stolu a s chutí baští celozrnný chléb s vrstvou známého sladkého krému. „Nutella je zdravá pomazánka,“ slyšíme v reklamě. „Neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva.“ Všechno do sebe nějak zapadá, viďte?
Ještě než si bez výčitek pro Nutellu dojdete do obchodu, měli byste vědět jednu věc – sklenici tvoří z celé poloviny bílý cukr.
Oblíbený krém ve skutečnosti vůbec není zdravý, jak firma uvádí. Upozornilo na to spotřebitelské centrum v Hamburgu, které pro lepší představu zveřejnilo tuto fotografii:
Podle ní je Nutella prakticky směsí cukru a tuhého palmového oleje. Nikterak vábná kombinace, viďte? A s přihlédnutím k rakovinotvorným vlivům zmíněného tuku jsou vyhlídky na zdravé hřešení tytam.
Jedna sklenice Nutelly je tvořena téměř z poloviny z rafinovaného cukru, množstvím ji dohání palmový olej. Celkovou chuť dokreslují lískové oříšky, odstředěné mléko v prášku a kakao.
Podle etikety obsahuje 37 gramů pomazánky (2 lžíce) 21 gramů cukru. Nemusíte ani patřit k dobrým matematikům, abyste si dokázali spočítat, že většina pomazánky je vyrobena z cukru.
Tyto informace už se příliš neslučují s optimistickými vizemi společnosti, které světu předává formou sloganů jako: „S Nutellou rozšiřujeme pozitivní energii do rodin, abychom pomohli udělat svět optimističtější.“
Společnost Ferrero ale kontruje následujícím argumentem:„Jedním z klíčových nutričních přesvědčení firmy Ferrero je, že už s malou porcí si mohou lidé užít své oblíbené jídlo. Etiketování všech našich produktů umožňuje spotřebitelům dělat informovaná rozhodnutí a ubezpečuje je, že si Nutellu mohou užít jako součást vyvážené diety.“
Zdroj: Business Insider