Dokonalá snídaně, gurmánská svačina, rychlá večeře. Ráno dobijete energii, odpoledne se zasytíte a večer je navařeno. Vyzkoušejte čtyři recepty na bleskurychlé pomazánky, které jsou natolik chuťově vyladěné, že vám probudí motýly v břiše v kteroukoli denní dobu!
U plotny nemusíte strávit hodiny, abyste se mohli dobře najíst. Skvěle zasytí i pomazánky z kvalitních surovin, které poslouží i jako skvělé pohoštění pro návštěvu, případně chvilku, kdy vás "honí mlsná"...
Lososová pěna
Na osm porcí budete potřebovat: 1 lžičku želatiny bez příchuti (ze sedmigramového sáčku), 110 g uzeného lososa, hrubě nasekaného, 1 a ¼ hrnku smetany, 1 až 2 lžíce šťávy z citronu, hrubozrnnou sůl, čerstvý kopr, keksy nebo plátky bagety
Postup: Smíchejte 3 lžíce studené vody s želatinou a nechte směs odpočívat 5 minut. Poté ji pomalu zahřejte a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. V kuchyňském robotu rozmixujte dohladka uzeného lososa, smetanu a citronovou šťávu. Osolte a za stálého chodu mixéru pomalu přidávejte želatinu. Směs šlehejte opět dohladka. Pěnu vlijte do malých mističek. Aniž byste se dotkli povrchu, překryjte nádoby potravinovou fólií a nechte hmotu asi dvě hodiny nebo přes noc vychladit. Ztuhlou pěnu ozdobte koprem a servírujte ji s bagetou nebo keksy.
Nízkotučná veganská pomazánka s mrkví
Pro čtyři osoby si připravte: 1 mrkev, 225 g tvrdého tofu, 1 lžičku granulovaného česneku, 1 lžičku sladké papriky, 4 lžíce droždí, 2 lžíce sójové omáčky nebo tamari, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce pasty tahini (dle libosti)
Postup: Omyjte mrkev, nakrájejte ji na kousky a rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru typu blender. Přidejte tofu a šlehejte obě ingredience do krémovité konzistence. Přidejte zbývající přísady a do třetice vše rozmixujte. Pokud je pomazánka příliš hustá, nařeďte ji vodou. Před servírováním ji vychlaďte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Lahodný dip se špenátem a artyčoky
Na tuhle dobrotu pro osm až deset lidí budete potřebovat: 225 g žervé, 450 g řeckého jogurtu, 2 lžíce másla, 1 a ½ hrnku parmazánu, 400 g rozčtvrcených artyčoků, 110 g pokrájených papriček jalapeños, 280 g mraženého špenátu, rozmrazeného a osušeného, 2 až 3 stroužky česneku
Postup: Ve středně velkém hrnci na středním plameni rozpusťte žervé, řecký jogurt, máslo a parmazán. Neustále míchejte. Až směs začne trochu bublat, vhoďte artyčoky, jalapeños a špenát. Nakonec přidejte 2 až 3 prolisované česneky. Ještě pár minut nechte směs probublávat a je hotovo.
A sladká tečka na závěr...
Domácí nutella
Pro dva hrnky si připravte: 40 g celých mandlí, 160 g lískových oříšků, 400 g plnotučného mléka, 60 g plnotučného mléka v prášku, 40 g medu, špetka soli, 170 g hořké čokolády, 140 g mléčné čokolády
Postup: Na pečící papír rozprostřete oříšky tak, aby mandle byly oddělené, a opečte je dohněda při 180 °C v troubě. Tu a tam je prohoďte a otočte. Zatímco se ořechy opékají, zahřívejte obě mléka v malém hrnci s medem a solí, dokud se směs nezačne vařit. Poté hrnec odstavte. Rozpusťte na vodní lázni čokoládu. Ořechy mezitím vyndejte z trouby a s pomocí kuchyňské špachtle přemístěte lískové oříšky do čisté utěrky. Přehněte ji a ořechy silně promněte, abyste odstranili přebytečné slupky. V kuchyňském robotu namelte teplé lískové ořechy a mandle co nejvíce na jemno. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a pokračujte v mixování. Až bude směs hladká, přilijte zahřáté mléko a vše dokonale promixujte. Pomazánku rozdělte do dvou sklenic a vychlaďte. V lednici vydrží jeden týden.