Banány, které skončily v koši dřív, než jsme je stačili oloupat, by řada z nás už ani nezvládla spočítat. Tohle ovoce zkrátka hnědne rychleji, než je nám milé. Obvykle je tak musíme sníst velmi rychle, aniž bychom na ně třeba zrovna měli chuť. Dá se s tím něco dělat?
Asi tušíte, jaká je správná odpověď. Dá. Jenom musíte učinit malé opatření, díky kterému by banány měly vydržet chutné (a vábné na pohled) i několik dní. Stačí totiž jejich stopku obalit do potravinové fólie.
Zákaz etylenu
Jde o to, že potravinová fólie zpomalí šíření etylenového plynu, který banány přirozeně při dozrávání vylučují. Bez ní se plyn dostane do dalších částí ovoce – a urychlí jeho zrání.
Ze stejného důvodu se vyplatí rozdělit celý trs a omotat každou stopku banánu zvlášť. Etylen tak „nenapadne“ další banány.
Tento trik nezamezí zrání banánů, ale zpomalí ho tak, že si svůj banán budete moct vychutnat v pravý čas.