Grilovačky plné masa, zeleniny a klobásek už jsou dávno klasikou. Chce to něco nového, originálního a hlavně osvěžujícího. Co takhle grilované ovoce? Na gril můžete hodit grep, banán i ananas a připravit tak přátelům sladkou tečku nebo exotickou přílohu.
Na grilu se nechá připravit nejen maso, ale i zelenina a ovoce. Sladké ovoce tak může být skvělou tečkou za grilováním, jen se nesmíte bát. Grilované ovoce je také skvělou přílohou ke grilovaným sýrům.
Mezi nejoblíbenější ovoce na grilu patří plátky ananasu potírané medem nebo hrušky potírané máslem. Dobře se grilují banány, jablka nebo jahody s mátovým cukrem. Často se také ovoce griluje jako špíz nebo se pokapává javorovým sirupem.
Broskve
Grilování zvýrazní přirozeně sladkou chuť broskví a navíc je to opravdu velmi snadné. Stačí broskve rozpůlit, odstranit pecku a následně je vložit na rozpálený gril. Grilujte po dobu cca 5 minut, dokud se nezbarví do zlatohněda. Podle chuti si je můžete potřít medem, zasypat skořicí nebo je polít řeckým jogurtem.
Ananas
Ananas má v sobě určitou přirozenou kyselost, kterou z něj můžete grilováním vytáhnout a udělat z něj ovoce sladké jako lízátko. Nakrájejte ananas na kolečka nebo plátky a grilujte po dobu asi 3 minut na obou stranách. Jako bonus získáte kvalitní zdroj vitaminu C. 100 g ananasu totiž obsahuje 20 % denního doporučeného množství vitaminu C.
Vodní meloun
Vodní meloun je velmi oblíbené letní ovoce. Kromě toho, že obsahuje karotenoid lykopen, který má významné oxidační účinky, obsahuje také vitaminy A a C. Pokud si chcete vodní meloun připravit na grilu, nakrájejte ho na velké díly ve tvaru půlměsíce nebo na plátky o tloušťce alespoň 2,5 cm. Nakrájený vodní meloun dejte na rozpálený gril a grilujte po dobu 2 až 3 minut z obou stran.
Banány
Grilovaný banán je skvělá pochoutka. Stačí banán oloupat (nebo ho loupat nemusíte), podélně rozříznout, lehce postříkat kuchyňským olejem ve spreji a grilovat na středně rozpáleném grilu po dobu 2 minut z každé strany.
NA EXOTICKÉ RECEPTY Z GRILOVANÉHO OVOCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE: