Velikonoce se kvapem blíží, tak jsme se rozhodli, že pro vás vyhledáme pár tradičních receptů. A abychom mohli garantovat naprostou spokojenost, všechny jsme je osobně vyzkoušeli.
Najdete zde tedy recept na tradiční jidáše, které se připravují z medového těsta, beránka z tvarohového těsta a samozřejmě nesmí chybět ani mazanec, na který by byla pyšná i naše babička. Tak pojďme na to!
Tradiční jidáše
Suroviny:
125 g medu z rodinné farmy Pleva
500 g polohrubé mouky
0,1 - 0,2 litru mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
80 g rozehřátého másla
kůra z citronu
5 g soli
Kvásek:
1 kávová lžička medu
0,1 litru vlažného mléka
30 g polohrubé mouky
30 g droždí
Postup:
Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 - 20 minut.
Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 - 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.
Babiččin beránek
Suroviny:
3 vejce
150 g pískového cukru
100 g medu z rodinné farmy Pleva
1 máslo (Stelu, Heru)
1 tvaroh ve vaničce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
100 g rozinek + 100 g sušených švestek
Postup:
Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.
Vánočkový mazanec
Suroviny na těsto:
120 ml vlažné vody
125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
100 g cukru
lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti
Suroviny na kvásek:
150 ml vlažné vody
80 g medu z rodinné farmy Pleva
38 g droždí
190 g hladké mouky
Postup pro tvorbu kvásku:
Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.
Postup pro výrobu mazance:
Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to!