Medik Vojtěch Vrtiška (21) se stal letošním vítězem televizního pořadu Peče celá země. Porotce a cukrář Josef Maršálek (41) teď v rozhovoru pro Lifee zavzpomínal na své vlastní cukrářské začátky a zdůraznil, že o dvacet let mladší generace se s tou jeho nemůže srovnávat. Mladí dnes podle něj profitují ze sociálních sítí a internetu obecně, přičemž nemusejí utrácet třetinu platu za specializované knihy nebo zahraniční stáže.
Medik Vojtěch Vrtiška (21) přes své mládí drtivě porazil ostatní amatérské cukráře v populárním pořadu Peče celá země. Porotce Josef Maršálek (41) mladého nadšence chválí a sám vzpomíná na dobu, kdy před dvaceti lety ve sladkém oboru začínal.
"Ve svých 21 letech už jsem pracoval v Praze, 303 kilometrů od domova, byl jsem samostatný. Pracoval jsem pro manžele Šikovy v jejich zakázkové dílně v Praze na Žižkově," říká dnes Maršálek s nostalgií v hlase. "Byl jsem jim strašně vděčný, že mi jako gymnazistovi dali příležitost, abych mohl pracovat v jejich zakázkové výrobě. A dálkově jsem studoval cukrařinu a kuchařinu."
Doporučené video: Cukrář Josef Maršálek v talkshow Na kafeečko
Medik Vojtěch Vrtiška versus Josef Maršálek
Medik Vojtěch Vrtiška má podle Josefa Maršálka v cukrařině velký náskok především díky dostupnosti informací. "Měl jsem úplně jiný přístup k informacím. Když se podíváte na mapu dvacet let zpátky, tak zjistíte, že je to doba, kdy začínal internet. Pokud jste se chtěla něco dozvědět o světové cukrařině, tak jste musela u pana Fialy v Praze nakoupit literaturu," zdůrazňuje Maršálek, který byl v té době odkázaný na poměrně těžkopádné a především drahé knížky. Vrtiška oproti tomu v Peče celá země okouzloval porotce i diváky exotickými variacemi cukrovinek se surovinami, jako je černá limeta, yuzu nebo jedlé zlato. Před dvaceti lety v Česku? Nepředstavitelné.
"Obyčejná čtyřjazyčná brožura tenkrát stála dva nebo tři tisíce. Moje výplata byla 9 600 korun hrubého," prozrazuje Maršálek výši svého tehdejšího platu. "To znamená třetina mzdy jen za informace, jak by se člověk mohl dostat k tomu, jak se kde peče jinak, jiné receptury, jiné suroviny, jiné technologie. Je to neporovnatelné."
Cukráři dnes využívají moci sociálních sítí
Porotce Josef Maršálek také zmiňuje sociální sítě, jejichž moc a dosah má dnes rozhodující vliv na raketovou rychlost kariéry mladých cukrářů. "Když se podíváte na Vojtovu tvorbu nebo na tvorbu všech ostatních, kteří v této řadě byli, tak chápou výhodu platforem, jako je Instagram, Facebook nebo Pinterest," poukazuje Maršálek. "Dokážou nasosávat informace, receptury a poznatky odtamtud, nemusí kvůli tomu cestovat po celém světě, nemusí vydávat spoustu peněz za literaturu, která by za pár měsíců už potřebovala trochu aktualizovat. Je skvělé, že takhle fungují," chválí Maršálek mladé amatérské cukráře.
Na fotografie mladého vítěze pořadu Peče celá země, medika Vojtěcha Vrtišku, se můžete podívat v naší fotogalerii.