Karel Gott by oslavil 85: Jeho odcházení jsem do poslední chvíle nemohla vidět, vzpomíná pro Lifee jeho mluvčí Aneta Stolzová

Karel Gott by oslavil 85: Jeho odcházení jsem do poslední chvíle nemohla vidět, vzpomíná pro Lifee jeho mluvčí Aneta Stolzová
Zdroj: Herminapress
Karel Gott na jedné ze svých dovolených u moře.Karel Gott i na dovolené stále vymýšlel nové pracovní projekty.Karel Gott si na moři užíval slunce a slaného vzduchu.Karel Gott si se svou ženou rád dopřál sklenku dobrého vína.+ 11 fotek+ 12 fotek

Zpěvák Karel Gott by 14. července oslavil 85. narozeniny. V talkshow Na kafeečko zavzpomínala jeho bývalá mluvčí Aneta Stolzová na chvíle po jeho boku včetně momentu, kdy se dozvěděla o jeho nemoci. Jak tenkrát probíhala krizová komunikace s médii a veřejností? Proč si Aneta tolik váží Ivany Gottové? A proč - jako jedna z mála - neplánuje o Karlu Gottovi vydat knihu? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 07. 2024 12:00

Bývalá mluvčí Aneta Stolzová (41) strávila po boku zpěváka Karla Gotta čtyři roky, které byly plné emocí. Přesto má dnes jasno v tom, že na jeho jménu nehodlá parazitovat, jako mnozí jiní. "Ivanka s Karlem si mě vybrali proto, že věděli, že jsem loajální člověk a opravdu jsem mlčící. Proto jsem dodnes nenapsala a ani nenapíšu žádnou knihu. Kniha nebude," říká rozhodně v talkshow Na kafeečko Stolzová, kterou Karel Gott se smíchem označoval jako svoji "tiskovou mlčící". "Jsem hluboce přesvědčená o tom, že jsou věci, které mají zůstat pod pokličkou. A já si je ráda budu dál nosit ve svých vzpomínkách," dodává Stolzová.

Doporučené video: Bývalá mluvčí Karla Gotta Aneta Stolzová v talkshow Na kafeečko

Karel Gott chtěl do poslední chvíle říkat pravdu

Aneta Stolzová začala s Karlem Gottem spolupracovat v roce 2015, kdy také na podzim propukla jeho nemoc. "Obrovskou radost vystřídala velmi rychle obrovská bolest. Vidíte člověka, o které máte pocit, že je nesmrtelný. Z marketingového hlediska to byla další krizová komunikace," vzpomíná Stolzová.

Přesto si myslí, že navzdory těžkému tématu vycházela s médii velice dobře. "Nebyly to žádné extrémní manévry. Věci šly přirozeně a nemuseli jsme nikomu lhát. Někteří novináři si mohli myslet, že lžeme. Není to tak. Spíše jsme uváděli informace na pravou míru," hodnotí dnes svoji práci zpětně. Ostatně, takové bylo zadání od samotného Mistra. "Pan Gott vždy chtěl, abychom říkali pravdu a on sám ji vždycky říkal. Nechtěl, a my jako tým jsme tedy také nechtěli, abychom museli informace dementovat. Proto dala Ivanka prohlášení o stavu Karla," odhaluje dnes Stolzová. "Jak se to napsalo, tak to bylo. Žádné další manévry nemusely být. Ti, kteří chtěli věřit a věřili, ti uvěřili. Ostatní si věci dělali po svém."

Karel Gott: Díky Anetě jsem si mohl změnit telefonní číslo

Podobně na tuto dobu vzpomíná také samotný Karel Gott ve své knize Má cesta za štěstím. "To bylo téměř revoluční rozhodnutí. Do té doby jsem totiž s médii komunikoval napřímo a sám. Díky Anetě jsem si pak mohl dovolit změnit telefonní číslo a přenechat veškerou komunikaci s médii na ní," vzpomíná Karel Gott, který se tak mohl naplno věnovat hudbě.

"Když jsem ale začal novináře odkazovat na Anetu, pochopitelně se jim to zpočátku vůbec nelíbilo. Byli totiž za ta léta zvyklí, že jsem jim víceméně kdykoli k dispozici. A to se najednou změnilo," přemítá zpěvák, který tímto krokem část veřejnosti popudil. "Myslím, že tu jejich nevoli ve finále nejvíc odskákala moje žena. Novináři jí potom měli ve svých článcích za zlé, že ode mě odtrhla můj dřívější tým. Najednou byla ona ta špatná."

Karla Gotta léčila podpora jeho nejbližších

Karel Gott, který zemřel v roce 2019 na akutní leukémii, čerpal do poslední chvíle energii ze svého okolí. To mu dodávalo sílu. "Musím říct, že jsem jeho odcházení do poslední chvíle neviděla a nechtěla vidět. Něco jiného bylo, když nemoc udeřila. Ale pan Gott se neuvěřitelným způsobem zmátořil a vyléčil díky podpoře nejbližší rodiny, zejména Ivany," říká po letech Stolzová.

"V roce, kdy jsem začala pracovat pro pana Gotta, mi zemřela dcera. V lednu. Proto bylo pro mě toto období těžší – po půl roce jsem si nesla další informaci o tom, že můj další blízký člověk má onkologické onemocnění," vzpomíná Aneta Stolzová na nelehké životní období. "Teď se vám to začne míchat a musíte oddělit profesní část. Musíte zůstat profesionální, byť máte k tomu člověku hlubokou úctu, velký obdiv a pokoru," říká s odkazem na Mistra Gotta. "Doma jsem potom samozřejmě řešila, proč mám, sakra, po půl roce ve svém blízkém okolí člověka, se kterým řeším onkologické onemocnění."

Ivana Gottová si smutek nosila v sobě

Vůči Ivaně Gottové má Aneta Stolzová jen velká slova respektu. "Dovedla jsem se vcítit, jak prožívá toto oznámení. Na rozdíl ode mě byla Ivana bombardovaná miliony telefonátů od novinářů z poloviny Evropy. Já jsem v té době byla soukromý člověk, který si bolest řešil sám. Ivanu za to dodnes obdivuji," vzkazuje Aneta Stolzová a hájí tak Ivanu Gottovou před všemi kritiky. "Podle mě je strašně těžké ustát s grácií bolest, kterou v sobě nesla. Smutek si také prožívala tak, že ho nepotřebovala dávat nikterak na odiv. Myslím, že to pro ni byla strašně těžká situace – ustát to zejména kvůli tomu obrovskému mediálnímu tlaku."

Na archivní fotografie Karla Gotta z jeho knihy "Má cesta za štěstím" se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články