Kdo by nemiloval vynikající kremrole z křehkého těsta? Péct se dají i jako vánoční cukroví, a to den až dva před Štědrým dnem. Stačí mít kovové trubičky a špetku trpělivosti!
Kremrole, malé kornoutky plněné sněhem nebo šlehačkou, vyvolávají pocit nostalgie a vrací do dětství. Podle většiny zpráv pocházejí z Vídně, i když se také traduje, že za názvem této dobroty stojí Johann Christoph Friedrich von Schiller, německý básník, filosof a dramatik.
Na portrétu, který visí v muzeu v Kügelgenhaus v Drážďanech, má nádhernou blond hřívu a neposkvrněné kadeře, jež údajně toto delikátní pečivo připomínají.
Nejlepší kremrole s bílkovým sněhem
Kremrole se připravují z křehkého těsta, které vyžaduje prosátou pšeničnou hladkou mouku, k níž by se ideálně měla přidat špetka škrobové moučky. Ta těstu dodává lehkost a vzdušnost.
Tuk nahraďte kvalitním máslem nasekaným na kostky, a pokud použijete cukr, sáhněte po tom jemném pískovém nebo moučce. Co se týká otevírání trouby během pečení, to je přísně zakázáno, vinou poklesu teploty uvnitř kremrole ztrácejí požadovaný tvar.
Na jednu dávku budete potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g zakysané smetany
- špetku škrobové moučky
- olej na potření formiček
- 1 rozšlehané vejce na potření těsta
Na náplň:
- 160 g cukru
- 80 g bílků (2 ks)
- 40 ml vody
Jak na to? Do mísy dejte mouku, škrobovou moučku, povolené a nasekané máslo a obě smetany. Směs promíchejte a vypracujte hladké těsto (ručně či v robotu). S těstem pracujte opravdu jen krátce, aby se tuk teplem nezačal rozpouštět. Počítejte s tím, že poměrně lepí, ale nesnažte se ho příliš podsypávat moukou. Hotové těsto zabalte do fólie a přes noc nechte v lednici.
Kovové trubičky, které jsou k dostání v každých domácích potřebách, potřete olejem, plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 až 200 °C. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na tři části. Dvě znovu zabalte do fólie a vraťte do lednice, aby těsto nepřišlo o pevnost.
Těsto rozválejte na tloušťku zhruba 3 mm a rádýlkem či nožem vytvořte 2 cm široké a cca 20 cm dlouhé pruhy. Ty naviňte na připravenou trubičku a dejte je na plech. Kremrole pomažte rozšlehaným vajíčkem, přendejte je do předehřáté trouby a pečte asi 12-15 minut (dozlatova).
Jak neplýtvat o Vánocích? Proměňte zbylého kapra nebo cukroví v lahodné pokrmy
Jak připravit bílkový sníh
Až kremrole trochu vychladnou, opatrně je stáhněte z trubiček a studené naplňte bílkovým sněhem. Bílky vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem na nejnižším stupni. Až se vytvoří tuhý sníh, po částech přidávejte cukr a stále šlehejte.
Následně nádobu se sněhem vložte do velkého hrnce s vařící vodou (2-3 cm) a opět bez přestání šlehejte. Jestli si budete chtít usnadnit práci, dejte sníh na chvilku do lednice, manipulace s ním je pak jednodušší. Pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou jej z obou stran nastříkejte do kremrolí.
Tip redakce: Kremrole nejsou vaším šálkem kávy? Pusťte se do medovníkových koulí!