Lahodné čokoládové košíčky plněné ořechovým krémem, to jsou šohajky (či šuhajdy), velmi jednoduché nepečené cukroví, které se dá připravit i na poslední chvíli před vánočními svátky. Zdobí se oříškem, rozpuštěnou čokoládou nebo lentilkou a ty z ledových kaštanů prý nic nenahradí.
Kdo by neznal šohajky? Spojení cukru, rumu a rozemletých ořechů je neskutečně božské, ačkoli se jedná o jeden z modernějších receptů. Dřív se podle tradice mělo péct vánoční cukroví z vlastní úrody a dostupných domácích surovin, aby i v příštím roce byla zachována hojnost. Proto naši předkové vyráběli nejrůznější figurky ze sušeného ovoce a ořechů, což už samozřejmě neplatí.
Recept na nejlepší šohajky
Dnes se cukroví připravuje především z mouky, cukru, másla a vajec, přičemž tuhle svatou čtveřici doplňuje hlavně čokoláda, kakao, oříšek a alkohol, převážně rum. A právě ten dodává nezapomenutelnou chuť i šohajkám. Zatímco u těch klasických se používá čokoláda na vaření či hořká čokoláda, která se ve vodní lázni rozpouští na polevu, mnozí tvrdí, že ty nejlepší šohajky jsou z ledových kaštanů. Dáte jim letos přednost?
Na jednu dávku budete potřebovat:
- 200 g ledových kaštanů
- 80 g ztuženého rostlinného tuku
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 lžíci neslazeného kakaového prášku
Na náplň:
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- 60 g ztuženého rostlinného tuku
- 50 ml rumu, případně pár kapek rumového aroma bez obsahu lihu
Jak na to? V hrnci na mírném ohni rozpusťte tuk a smíchejte ho s rumem, cukrem a ořechy. Vše důkladně promíchejte. Až směs zhoustne a stane se konzistentní, odstavte ji ze zdroje tepla. Po vychladnutí z ořechové náplně, do níž koneckonců můžete přihodit i kousíčky rozlámaného cukroví, které se vám nepovedlo, vytvořte malé kuličky (ručně nebo s pomocí lžičky) a ty na pár minut dejte do ledničky.
Ledové kaštany, tuk, kakaový prášek a moučkový cukr rozpusťte ve vodní lázni a finišujte. Jednoduše nalijte malé množství rozpuštěné čokoládové směsi do papírových košíčků, ale pozor, jelikož je čokoláda těžká, cukrářské košíčky pro jistotu používejte na jednu šohajku dva, jinak by náplň mohla vytéct.
Na čokoládu položte ořechovou kuličku a opět zalijte čokoládou. Dozdobte podle fantazie, kupříkladu oříškem, lentilkou, mandlí, cukrovou sněhovou vločkou… Šohajky vložte do ledničky či na jiné chladné místo a nechte je důkladně ztuhnout. Nezbývá než popřát dobrou chuť!
Tip redakce: Pokud chcete před Vánoci ještě více experimentovat, můžete zkusit pečené košíčky s ořechovou náplní podle následujícího videoreceptu.