Vánoční marokánky mají na sváteční tabuli své nezastupitelné místo. Jak je upéct zdravějším způsobem? A co zvláštního se do nich přidávalo v jejich arabské domovině?
Marokánky neboli marokánské placičky se dnes připravují téměř výhradně jako vánoční cukroví, ačkoli původně s těmito svátky neměly nic společného.
Marokánky mají kořeny v arabském světě, konkrétně v oblasti Maghrebu, která zahrnuje země, jako Maroko, Alžírsko, Tunisko a Libyi. Do tradiční receptury tohoto oblíbeného dezertu patřil med, ale také datle, ořechy, kakao, vanilka a kupodivu i hašiš, jenž byl v těchto končinách oblíbenou kulinářskou ingrediencí.
Jak udělat marokánky ještě zdravější
Postupem času, jak se recept šířil a adaptoval do různých kultur a regionů, zmíněný halucinogen vymizel. Co ho nahradilo? Kandované ovoce, a to spolu s citronovou kůrou, mandlemi nebo kokosem.
Navzdory tomu, že jsou marokánky sladké, dají se považovat za zdravější variantu cukroví, což jim přidává na oblíbenosti. Jak taková „lehčí“ příprava vypadá v praxi? Kýženého výsledku dosáhnete v případě, že při pečení marokánek budete šetřit cukrem. Přirozenou sladkost jim totiž propůjčují datle, které mohou cukr dokonce zcela nahradit. Podobně to funguje i se sušeným ovocem.
Recept na nejlepší marokánky
V neposlední řadě se za zdravou přidanou hodnotu považují ořechy, jež mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém a působí proti zánětům. Tohle vánoční mlsání je tedy povoleno! A aby těch dobrých zpráv nebylo málo, pokud letos marokánky chystáte poprvé, nadchne vás nejen jejich chuť, ale i nenáročný výrobní proces, který si samozřejmě můžete přizpůsobit podle svého.
Na 35 kusů budete potřebovat:
- 140 g moučkového cukru
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 150 g sekaných loupaných mandlí
- 80 g másla
- 125 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- čokoláda (na potření)
- trocha mandlových plátků na ozdobu
Jak na to? Mléko, máslo, mandle, cukr a pomerančovou kůru smíchejte v hrnci a zvolna vařte 10 minut. Odstavte, přimíchejte mouku a nechte vychladnout. Z hmoty lžičkou namočenou ve vodě tvořte nízké kopečky a pokládejte je na pečicí papír na plechu.
Povrch ozdobte mandlovými plátky a pečte při 175 °C asi 10 minut. Upečené marokánky nechte na plechu vychladnout, mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Spodní stranu vychladlých marokánek potřete rozpuštěnou čokoládou.