Adriana (20): Když se mi přestalo dařit, máma na mě zanevřela. Vyhýbá se mi i o Vánocích

Adriana (20): Když se mi přestalo dařit, máma na mě zanevřela. Vyhýbá se mi i o Vánocích
Zdroj: Unsplash

Adriana měla vždy náročnou matku. Musela se hodně snažit, aby ji dokázala uspokojit. Být dobrá jednoduše nestačilo, musela být nejlepší. Teď, když se jí přestalo dařit, matka posunula jejich vztah na další úroveň. Adrianu ignoruje a nechce s ní strávit Vánoce.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 22. 12. 2022 13:00

Vždy jsme měly problematický vztah. Mezi mnou a matkou to prostě nemohlo být normální. Nechodily jsme společně nakupovat ani jsme spolu netrávily čas. Přišlo mi, že mě ignoruje.

Matka na mě tlačí už od malička

Kdyby mě jen ignorovala a nechala by mě dělat, co chci já. Ona ale byla vždy jiná. Jediné, co ji na mně zajímalo, byl můj výkon. Chtěla, abych prostě byla ve všem nejlepší. S druhým místem se nehodlala spokojit. Ať to bylo ve sportu, nebo se jednalo o školní výsledky, musela jsem být nejlepší.

Velmi dlouho jsem přemýšlela, proč to tak má. Chce se se mnou především chlubit, nebo jde o něco hlubšího? Zatím jsem na to nepřišla. A také jsem v sobě nikdy nenašla odvahu říct jí, že bych raději zpomalila, než se hnala za výkony. A proto jsem ji bez odmlouvání vždy ve všem poslechla.

Matka na mě byla chvíli hrdá

Když jsem odešla studovat do Prahy, mohla se moje matka pýchou skoro zadusit. Všude vykládala, jak jí dělám radost a všechno zvládnu levou zadní. A že už se moc těší, až za mnou bude jezdit do Prahy. Já už tak nadšená nebyla. Sice jsem byla na informatice nejlepší, ale také jsem věděla, že nebude žádná hračka udržet se na špici.

Chodí tam ti nejlepší z nejlepších. Moje obavy se potvrdily. Každý semestr bylo stále těžší se tam udržet. Teď jsem ve druhém ročníku na bakaláři a vypadá to, že budu muset studium prodlužovat. Nedala jsem totiž několik důležitých zkoušek. Snad největší zkouška měla teprve přijít – oznámit to matce.

Odmítla mě zrovna na Vánoce

Jak jsem předpokládala, byla neskutečně naštvaná. Několikrát mi řekla, že ode mě očekávala víc a že jsem ji zklamala. Ale to nebyl ten největší trest, který pro mě nachystala. Před pár dny jsem jí volala, že přijedu domů na Vánoce a že se na ně těším. „Promiň zlatíčko, ale my jsme si tátou koupili letenky do Itálie. Budeme tam až do konce roku,“ řekla mi do telefonu.

Myslím, že tohle je ten trest za to, že budu prodlužovat studium. Odmítla se mnou strávit Vánoce, chce abych na ně byla sama a zpytovala svědomí. Nemůžu pochopit, že mi tohle udělala. Výsledky jsou pro ni důležitější než já.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články