František (33): Moje přítelkyně zcela propadla józe a meditaci. Vadí mi, že mě odsunula na druhou kolej

František (33): Moje přítelkyně zcela propadla józe a meditaci. Vadí mi, že mě odsunula na druhou kolej
Zdroj: Unsplash

Františkova přítelkyně se shlédla v józe a meditaci. Každé ráno potřebuje dvě hodiny na podložce, aby byla připravená na realitu. Jenže od té doby, co józe podřídila celý svůj život, má František pocit, že jejich vztah spěje ke konci.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 20. 05. 2023 07:00

Moje milovaná Leona (28) si oblíbila jógu a odjela na pár měsíců do Indie. Od té doby je z ní nový člověk, vstává v pět ráno a medituje někdy i dvě hodiny. Naše soužití už asi nikdy nebude stejné.

Začalo to lekcí jógy a pokračovalo odletem do Indie

Leona se shlédla v kamarádce, která učí jógu. Začala navštěvovat její lekce každý den. Moje přítelkyně jde vždy do všeho naplno, chce si vyzkoušet a dozvědět se všechno do hloubky. Nebylo tomu jinak ani tentokrát. Brzy mi oznámila, že letí na dva měsíce do Indie.

Měli jsme za sebou nepříjemné období. Myslel jsem si, že jí to pomůže vyčistit si hlavu. Vrátila se mi ale úplně jiná Leona. A já nevím, co si počít. O vizuální stránku mi nejde. Nevezme si na sebe nic jiného, jen indické kalhoty. A někdy nosí na čele barevnou tečku. Vem to čert.

Doma se časově poměrně míjíme, chodí spát v devět večer, aby mohla před pátou ráno začít meditovat. Večer v hospůdce se známými nepřichází v úvahu. Stejně přestala pít alkohol. Už se vůbec nedívá na televizi. U seriálu sedím sám, Leona vyspává. Před rozbřeskem už slyším z vedlejší místnosti zvuk tibetské mísy.

Čekal jsem, že její zájem brzy opadne

Nechal jsem to být. Myslel jsem si, že jí sice Indie učarovala, ale brzy se adaptuje na naše „vlny“. Jenže uběhlo půl roku a Leona medituje nejen dvě hodiny po probuzení, ale také dvě hodiny před spaním. O víkendech chodí po meditačních seminářích a my dva už máme jen málo společného.

Chtěl jsem si s ní o tom promluvit. Ujistila mě, že mě moc miluje a nechce se rozcházet. Vyžaduje jen, abych ji respektoval. I já Leonu stále miluju a občasné meditování by mi vůbec nevadilo. V poslední době je mnohem klidnější i milejší osobou.

Nemůžu si pomoct, ale vidím, že její nový život k našemu konci spěje, přestože si to nechce přiznat. Někdy se na ni tak dívám a připadá mi, že její duše už není přítomná. Třeba dosáhla nirvány a už žije v jiné dimenzi. Možná mě miluje. Tak, jako miluje veškeré bytosti? Těžko říct, vůně čoudících tyčinek už mi asi zatemňuje mysl.

Nezbylo mi než také meditovat

Než náš vztah dobrovolně ukončím, chtěl jsem zkusit, co na té meditaci Leona má. Přečetl jsem si nějaké její brožurky a zkoušel každý den meditovat alespoň pět minut. Dost mě překvapilo, že nejsem schopen zastavit vlastní myšlenky. Možná na to nejsem ideální typ člověka.

Někde jsem se dočetl, že v dnešní době jsou západní lidé na meditaci závislí, aby unikli přítomnosti. Nic se nemá přehánět. Zatím se nevzdávám, zkouším meditovat dál. Leona má ze mě velkou radost. Každá snaha se prý počítá a kdo ví, třeba jednou dosáhneme nirvány společně. Anebo zůstaneme jen přáteli. I to se v životě stává.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články