Sezona rajčat a paprik je pomalu za námi. Pokud toho sklidíte víc, než dokážete spotřebovat, zkuste si uvařit velký hrnec leča. Lze ho uchovat na později i bez zavařování. Víte, v čem spočítá ten trik?
Následující recept na lečo je prostý, tvoří ho jenom zelenina. Pokud ale nebudete lečo zavařovat, klidně do něj můžete přimíchat vajíčka a nějakou uzeninu.
Jak uchovat lečo bez zavařování
I když je lečo poměrně jednoduchý pokrm, důležité je dodržet správný postup. Nejdřív cibule, pak paprika a následně rajčata. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 kg cibule
- 1 kg čerstvých paprik
- 1 kg rajčat
- 200 ml oleje
- 200 g plnotučné hořčice
- 35 g soli
- 35 g cukru
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka, rajčata můžeme oloupat. Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečné množství tekutiny.
Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a všechno provaříme.
Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není chuťově poznat. Vydrží i delší dobu.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Lečo bez zavařování
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz