Lečo bez zavařování: Ve sklenici vydrží dlouho, trik je v jedné nezvyklé ingredienci

Sezona rajčat a paprik je pomalu za námi. Pokud toho sklidíte víc, než dokážete spotřebovat, zkuste si uvařit velký hrnec leča. Lze ho uchovat na později i bez zavařování. Víte, v čem spočítá ten trik?

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 09. 2023 15:00

Následující recept na lečo je prostý, tvoří ho jenom zelenina. Pokud ale nebudete lečo zavařovat, klidně do něj můžete přimíchat vajíčka a nějakou uzeninu.

Jak uchovat lečo bez zavařování

I když je lečo poměrně jednoduchý pokrm, důležité je dodržet správný postup. Nejdřív cibule, pak paprika a následně rajčata. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • 1 kg čerstvých paprik
  • 1 kg rajčat
  • 200 ml oleje
  • 200 g plnotučné hořčice
  • 35 g soli
  • 35 g cukru

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka, rajčata můžeme oloupat. Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečné množství tekutiny.

Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a všechno provaříme.

Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není chuťově poznat. Vydrží i delší dobu.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Lečo bez zavařování
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články