Znojemské okurky jsou pojem, který zná snad celý svět. Tuto nakládanou pochoutku však lze připravit i doma. Zkuste použít nálev podle našeho receptu, hodí se nejen na okurky.
Pokud jednou zkusíte připravit nálev podle našeho receptu, možná už u něj zůstanete. Tento nálev totiž lze použít i na papriky, kozí rohy nebo hřiby.
Jak připravit znojemské okurky
Na tento recept budete potřebovat 10 kilo okurek, čerstvý kopr, mrkev a cibuli. O něco složitější to bude s nálevem, na ten si připravte:
- 1 l octa
- 2,75 l vody
- 170 g soli
- 350 g cukru krystal
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce nového koření
- 10 kuliček pepře
Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout. Omyté okurky rovnáme do zavařovacích sklenic a prokládáme koprem, na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí.
Zalijeme nálevem a všem sklenicím pečlivě a dosucha otřeme okraje. Pevně je zavíčkujeme. Sterilujeme 8 minut při 80 °C. Čas hlídáme, jinak budou okurky měkké a nedobré.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Znojemské okurky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz