Masopustní dobroty: Vychutnejte si boží milosti jako od babičky, koblihy nebo zabijačkový guláš

Na konci února se stále více těšíme na jaro a nedočkavě vyhlížíme oteplení. K chladnému období roku patří sytá jídla, která nás příjemně zahřejí. Těmi jsou různé masopustní pochoutky, boží milosti, koblihy, tlačenka nebo guláš.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 02. 2025 14:00

Období zabijaček přináší celou řadu tradičních pochoutek. Ať už se nás venkovské zabijačkové hodování přímo týká, nebo ne, málokdo si nechá ujít zabijačkové dobroty. Kdo by si nedal škvarky, jitrnici či jelítko, natož takové domácí uzené, tlačenku, huspeninu nebo zabijačkový guláš... Výslužky ze zabijaček obvykle udělají každému radost a dlouho se na ně vzpomíná.

K masopustu patří koblihy

Na své si přijdou i milovníci sladkého. V masopustním období jsou tím nejtypičtějším moučníkem koblihy, ať už se jedná o ty rychlé, na které umícháme těsto s kypřicím práškem, nebo o tradiční z kynutého těsta. Můžeme je udělat také z jogurtu.

Koblihy se smaží ve vyšší vrstvě oleje, naše babičky na ně mívaly po ruce vyšší hrnec. Během smažení se na koblihách vytvoří typický bílý proužek. Hned po usmažení je necháme okapat a pak je obalíme v cukru. Koblihy lze péct i v troubě, není na tom nic složitého.

Boží milosti našich babiček

Další sladkostí, která patří k masopustu, jsou boží milosti. Opět se jedná o smažený moučník, tentokrát z křehkého těsta. Těsto je potřeba rozválet a pak se z něj vykrajují drobné a jednoduché tvary, které se mohou jednoduše ozdobit, třeba proříznout nebo zajímavě stočit. Po usmažení se milosti obalují v cukru. Zkusíte si oblíbený recept našich babiček připravit i vy?

Související články

Další články