Masopust sice znamená především hojnost jídla z masa, ale nezapomíná se ani na sladké věci. Všichni určitě znají masopustní koblihy nebo boží milosti. Zkuste si upéct také koláčky podle receptu našich babiček.
Tyto koláčky mají v porovnání s koblihami nebo božími milostmi jednu výhodu, jsou méně mastné. Nesmaží se totiž na oleji či sádle, ale pečou v troubě.
Jak upéct koláče
Masopust je o průvodech a jídle, které bychom si měli dopřát v co největší možné míře. Brzy totiž přijde půst. Zkuste si upéct lahodné koláče, budou chutnat jako od babičky Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 6 kostek cukru
- 200 ml oleje
- trochu soli
- 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
- náplň dle chuti
- 1 vejce
Z cukru, trošky mouky, rozdrobeného droždí a vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mouky přidáme sůl a promícháme. Přidáme kvásek, žloutky a olej. Vymísíme těsto, které necháme kynout.
Včas zapneme troubu nahřívat na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělíme na části, ze kterých tvoříme bulky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Bulky roztlačíme dlaní a hrnkem (nebo sklenicí) uděláme důlky. Ty naplníme libovolnou náplní, inspirovat se lze třeba na kulinářském webu Toprecepty. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláče můžeme posypat drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Koláče po babičce
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz