Klasické medvědí tlapky neboli pracny se vyklopí z formičky, obalí v moučkovém a vanilkovém cukru a je hotovo. Zkuste letos jejich podobu trochu pozměnit. Budou vonět po rumu a chutnat báječně!
Medvědí pracny, packy, pracičky jsou tradičním vánočním cukrovím, jež rozhodně nesmí na slavnostní tabuli chybět. Proč? Tomu, že má cukroví kouzelnou moc, věřili už naši předkové, kteří jej pekli proto, aby svůj domov a rodinu ochránili před působením temných sil.
Věšelo se také na ovocné stromy, což mělo v dalším roce zajistit plodnost a prosperitu. Kromě kuliček symbolizujících slunce byla nejčastějším tvarem cukroví i zvířata.
Jak připravit medvědí pracny
Toto legendární cukroví našich babiček zná úplně každý. Ačkoli název odkazuje na určitou míru manuální zručnosti a časové nákladnosti, příprava není nijak složitá. Začněte s ní o prvním adventu, díky čemuž budou na vánočním stole hezky uleželé, vláčné a měkké – přesně takové, jaké mají být.
K přípravě základního těsta budete potřebovat:
- 190 g másla
- 240 g hladké mouky
- 120 g práškového cukru
- 90 g mletých ořechů
- 10 g kvalitního kakaa
- 1 lžičku skořice
kůra z 0,5 citronu
Jak na to? Všechny jmenované suroviny dejte do mísy a zapracujte těsto. Hmotu následně vtlačujte do máslem vymazaných typických plechových formiček. Ty však neplňte až příliš, spíš jen do roviny, jinak půjdou jen obtížně vyklopit. Palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby uprostřed zůstal malý důlek.
Naplněné formičky přendejte na plech a pečte na 150 °C přibližně 10 minut (je však třeba si odzkoušet podle vlastní trouby, délka pečení se může lišit). Poté pracny vyklopte a nechte vychladnout. Podle starých dochovaných receptů se po vychladnutí obalují ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Ale je tu také jiná možnost. Až přijde čas, co takhle pracny naplnit krémem? Na krémy dojde o třetí adventní neděli, letos tedy 17. prosince.
Ideální krém do medvědích pracen
Ano, do medvědích pracen můžete dát i krém a poté k sobě jednotlivé kousky slepovat. Náplň, která se k tomuto druhu cukroví báječně hodí, se skládá ze 130 g mletých ořechů, 100 g třtinového moučkového cukru, 250 g másla a 2 lžic rumu. Jakmile smícháte všechny ingredience, vložte krém do sáčku s ustřiženou špičkou a dejte se do plnění. Poslepované kousky na závěr jemně posypte vanilkovým cukrem a s pokorou poděkujte předkům za další báječný recept.