Je čas na přípravu vanilkových rohlíčků: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb, kvůli nimž se drolí a špatně obalují

Vanilkové rohlíčky jsou symbolem Vánoc. Jak zacházet s těstem, aby se nedrolily? A v jaké chvíli je pro dokonalý výsledek obalit cukrem? Vyvarujte se těchto nejčastějších chyb!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 30. 11. 2023 14:00

„Nepovím, já nepovím, jaké dělám cukroví. Upeču ho s maminkou, bude vonět vanilkou.“ Zatímco děti nacvičují básničku pro Mikuláše, čerta a anděla, v kuchyni se zadělává na jedno z našich nejoblíbenějších cukroví – vanilkové rohlíčky. Ty sice pocházejí z Rakouska, kde se začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně roku 1683, ale srdcovou záležitostí jsou hlavně pro nás, Čechy. Pokud se na ně chystáte, začnete výběrem ořechů.

Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky

Vánoce bez vanilkových rohlíčků by si dokázal představit asi jen málokdo. Už podle názvu voní opojnou vanilkou, jsou křehké jako sněhová kulička, jemné jako dech a rozplývají se na jazyku. Někdo při jejich přípravě používá ořechy vlašské, zatímco jiný preferuje lískové a další dává přednost mandlím. Ani jedno není špatně. Chutný výsledek ale nestojí jen na výběru ořechů, je třeba vyvarovat se nejčastějších chyb.

Nejčastější chyby při pečení vanilkových rohlíčků

Vanilkové rohlíčky se mohou drolit a lámat i té nejpečlivější hospodyňce. Důvodů je hned několik. Tím vůbec nejčastějším je příliš urputné hnětení těsta, čímž se nadměrně zahřívá a mění se jeho struktura. Pokud se vám tedy těsto nadměrně drobí ještě zasyrova, zkuste do něj vmíchat malé množství žloutku. Přidejte nejprve pár kapek a opatrně jej zapracujte, ideálně v robotu s třecím nástavcem, aby se těsto nespařilo.

Další obvyklou příčinou nechtěné a nežádoucí lámavosti vanilkových rohlíčků bývá vysoký poměr mouky. Zradit vás však může i teplota při pečení.

Vanilkové rohlíčky

Na jednu dávku budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g jemně strouhaných lískových oříšků
  • 0,5 vanilkového cukru
  • 220 g másla (nebo jiného tuku)
  • citronovou kůru
  • 2 žloutky

Na obalení:

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Jak na to? Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a strouhanými oříšky. Přidejte na menší kousky nakrájené máslo, žloutky a citronovou kůru.

Vše rychle zpracujte v těsto. Postupně vyvalujte delší válečky, krájejte je na kousky a tvarujte z nich malé rohlíčky. Rohlíčky rovnejte na plech s teflonovou fólií nebo s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 7-10 minut. Po upečení je obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Správná doba pečení a obalování rohlíčků

Jak poznat, že je váš výtvor hotový? Nespouštějte jej z očí. Upečené rohlíčky jsou na povrchu v podstatě bledé nebo lehce narůžovělé. Jakmile je vezmete do ruky a drží pohromadě, je upečeno. Proto plech z trouby vytáhněte ještě dřív, než jejich okraje začnou zlátnout. Ona totiž i prodloužená doba pečení k nežádoucímu drolení přispívá.

Ideální okamžik pro obalení vanilkovým cukrem je dvě až tři minuty po vytažení z trouby. Díky němu rohlíčky zvláční, neboť cukr, jak známo, přitahuje vlhkost. Pak už jen stačí rohlíčky přendat do krabice a uchovávat je na chladném místě.

Související články

Další články