Klasická křenová omáčka, která je jako křen, se báječně hodí k uzenému masu a knedlíku. Nebojte se nastrouhat si křen sami, čerstvý je mnohem chutnější než nakládaný. A navíc vám pročistí dýchací cesty.
Do receptu na křenovou omáčku patří bešamel, kterého se spousta lidí bojí. Nemají k tomu důvod. Stačí se držet jednoduchého postupu. V hrnci rozpustíme máslo, k němu přisypeme hladkou mouku. Promícháme a chvíli necháme opražit. Vznikne jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme chladným mlékem. Dokonale rozmícháme a rozšleháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek. A bešamel je na světě.
Jak připravit křenovou omáčku
Omáčka s čerstvým křenem má prostě říz. Myslete na to, kdo všechno ji bude jíst. Pokud počítáte také s dětskými strávníky, raději použijte méně křenu. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 l plnotučného mléka
- 250 ml smetany (33%)
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 cm křenu (čerstvého kořene)
- sůl
- bílý pepř
- citron
Bešamel necháme cca 15 minut provařit za stálého míchání, omáčka má totiž tendenci připalovat se. Ke konci přidáme jemně nastrouhaný křen. Následně přilijeme smetanu a necháme mírně bublat asi 5 minut.
Nakonec omáčku dokončíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme, můžeme přidat i další čerstvě nastrouhaný křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a lehce posypeme čerstvým strouhaným křenem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Křenová omáčka
Zdroj fotografií:
se souhlasem Toprecepty.cz