Poctivé škvarkové pagáčky jsou chuťovka, po které se rychle zapráší. Ať už budete nadýchané pagáče zakusovat k burčáku či vínu, nebo jen tak, raději jich upečte víc...
Podle kulinářského webu Toprecepty.cz lze škvarky udělat i doma. Základem je koupit si u řezníka syrové sádlo, nejkvalitnější je podkožní, které poznáte podle stejnoměrných pásů matně bílé barvy. To nakrájejte na kostky o velikosti 1-2 cm. Menší se rychle přepalují a větší zase bývají gumové. Škvařte je v silnostěnném kastrolku s troškou vody a sádlo postupně odebírejte, aby se nepřepalovalo. Hotové škvarky poznáte podle toho, že zčervenají.
Jak připravit škvarkové pagáčky
Při přípravě škvarkových pagáčů je dobré mít na paměti, že samotné škvarky někdy bývají osolené. Proto se solí raději šetřete. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 125 ml zakysané smetany
- 1 vejce
- 20 g droždí
- sůl
- 1 lžička cukru
- 150 ml mléka (na kvásek)
- 250 g škvarků
- 1 vejce na potření
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Trvá to asi 15-20 minut. Vykynutý kvásek přilijeme k prosáté mouce a přidáme vše ostatní kromě škvarků. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
Škvarky pokrájíme na menší kousky. Vykynuté těsto rozválíme na plát, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to vše opakujeme 2x. Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka a necháme ještě asi 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
Nakynuté pagáčky můžeme přizdobit tím, že na ně obtiskneme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pagáčky ale ještě nakynou, takže to není moc vidět. Před pečením pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat hrubou solí a kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a dozlatova. Budou krásně nadýchané a chutné.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Škvarkové pagáčky recept; Jednou z typicky zimních a masopustních dobrot jsou škvarky. Připravit je můžete i v paneláku
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz