Svátek svatého Martina by nebyl kompletní bez tradiční svatomartinské husy. Recept na její přípravu je jednoduchý, složitější bude odolávat všem těm vůním, které se díky pomalému pečení linou z trouby...
Husa může někdy být trochu větší a nevejde se vám do pekáče. Pokud k tomu dojde, nemusíte zoufat. Zkuste ji naporcovat a z křídel, odřezků a vnitřností si uvařte kaldoun, tedy výbornou a hustou polévku.
Jak upéct svatomartinskou husu
Na tento recept budete potřebovat jen husu, sůl a kmín. Vydatně ji potřeme solí jak z vnějšku, tak i zevnitř, vydatně také posypeme celým kmínem a podlijeme 2 dl vody. Husu pečeme zakrytou v troubě nekonečných 8 hodin na 180 °C. Neotvíráme, nenakukujeme, jen vnímáme tu neskutečnou vůni...
Na závěr odstraníme víko pekáče a necháme lehce opéct bez přikrytí asi 15 minut. Nejlepší přílohou je zelí červené i bílé a podávané s knedlíkem dle chuti (bramborový, houskový, karlovarský).
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Svatomartinská husa
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz