Ačkoli to v kuchyni právě teď voní vanilkou a ořechy, leckdo si zoufá. Co když různé druhy tradičních rohlíčků nejsou pro vás, protože trpíte intolerancí laktózy nebo lepku? Zkuste ty ořechové, ve kterých chybí mouka i máslo. Vyhnete se tak bolesti břicha i nadýmání.
První prosincový týden se pečou vanilkové rohlíčky, medvědí pracny nebo kokosky. Pro ty, kdo mají nějaký speciální stravovací režim, je to poměrně náročné období. Intolerance lepku nebo laktózy je v dnešní době poměrně běžná záležitost. Přesto se celiaci ani lidé, kterým nedělají dobře mléčné výrobky, nemusí cukroví vzdát.
Stačí mouku a máslo jednoduše vynechat a zkusit upéct bez nich ořechové rohlíčky. Těm ostatním se později bude hodit seznam nejběžnějších náplní a oblíbených krémů do vánočního cukroví. Plnit se jimi mohou nejen samotné rohlíčky, ale třeba i išelské dortíky či pistáciové košíčky.
Ořechové rohlíčky bez mouky a másla
Velké bolesti břicha, nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nevolnost, únava, nechutenství a zvracení. Pak také ztráta vitální energie. Stačí pár kousků tradičního vánočního cukroví a u celiaků či lidí s intolerancí laktózy je problém na světě. Naštěstí se to dá obejít.
Na jednu várku ořechových rohlíčků pro celiaky budete potřebovat:
- 220 g mletých lískových ořechů
- 180 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- kůru z většího citronu
- 4 žloutky (kdo může, přidá i čokoládovou polevu)
Jak na to? Ořechy smíchejte s cukry a kůrou, poté vmíchejte žloutky, vytvořte hladké těsto bez hrudek a ihned vytvarujte rohlíčky. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7-10 minut na 160 °C. Kdo je schopen trávit laktózu, rohlíčky namočí do čokolády.
Kdy je čas k plnění
Pečete spíš klasiku, nebo se chystáte na vypouklé ořechové rohlíčky? Pak už jistě u zadělávání těst přemýšlíte, na jaké druhy náplní si máte koupit suroviny, případně které krémy můžete vyzkoušet „nanečisto“. Marmeládou se cukroví spojuje v polovině prosince, krémem o týden později, tedy obvykle na 3. adventní neděli.
Kávový krém
Kávový krém je vhodný nejen do vánočního cukroví, ale také jako náplň do dortů a různých druhů drobného pečiva. Vyšlehejte máslo s cukrem a přilijte do něj kávu pokojové teploty. Opět prošlehejte a krém nechte vystydnout.
Ořechový krém s rumem
I ořechový krém s rumem je velmi populární. Báječně si rozumí s drobným vánočním cukrovím, zákusky i dorty. K jeho přípravě potřebujete pouze máslo, cukr, mleté ořechy a rum. Množství si určíte dle požadované chuti. Vše vyšlehejte do krému.
Máslový krém s kokosem
Máslový krém s kokosem? Ani ten nemůže chybět. Jeho jemnost a chuť pečivu a cukroví dodává na specifičnosti. Pokud je kokos u vás doma oblíbený, povolejte k němu ještě mouku, mléko, máslo a cukr. Nejprve vyšlehejte cukr s máslem, poté nalijte mléko, přisypte mouku, a nakonec i samotný kokos.
Tip redakce: Pokud netrpíte žádnou intolerancí, můžete si připravit plnohodnotné ořechové rohlíčky podle následujícího videoreceptu.