Druhý prosincový týden přichází čas na křehká těsta, která jsou základem nejen lineckého cukroví. To se zatím neplní krémem ani marmeládou. Křehké těsto není složité, ale jeho příprava vyžaduje určitá pravidla. Nezapomeňte na správnou mouku a pozor si dejte i u použitých tekutin!
Křehké těsto, „křehký“ postup. Důležité jsou především správné a kvalitní suroviny, přičemž všechno to začíná u toho nejzásadnějšího – mouky. Mezi základní produkty české mlýnské technologie patří hrubá krupice, jemná krupice, krupičné mouky a hladké mouky. Pro křehké těsto je nejvhodnější pšeničná mouka hladká, která má průměrný obsah lepku.
Jak připravit mouku pro křehké těsto
Pokud je lepku v mouce méně, těsto se drolí, a pokud více, vinou tuhosti přichází o svou křehkost. Sáhnout ovšem můžete i po mouce speciálně vyvinuté pro křehké pečivo, jež má při vyvalování držet strukturu. Také je důležité mouku prosít, aby se hezky provzdušnila, a mírně osolit. Sůl se přidává proto, aby těsto bylo vláčnější a zvýraznila se sladká chuť pečiva.
Jaký tuk použít pro křehké těsto
Skvělé je máslo s 82 % tuku, to se však aspoň částečně dá nahradit kvalitním tukem na pečení, i když výsledná chuť cukroví tím trochu utrpí. V závislosti na receptu se přidávají i vejce, které v některých případech nahradí tekutina (mléko, voda, bílý jogurt či smetana). S ní však zacházejte opatrně. Každá mouka jinak saje, takže je nutné tekutinu přilévat postupně. Co se týče cukru, obvykle se jedná o jemný pískový nebo moučkový.
Jak postupovat při zpracování křehkého těsta
Křehké těsto zpracujte na válu, a to tak, že si nejdřív umyjete ruce pod proudem studené vody. Ostatně, i všechny nástroje, jež budete používat, by měly být studené či vychlazené, těsto se nesmí přehřívat. Proto se nezdržujte a ručním hnětačem nebo robotem pracujte co možná nejrychleji.
Začněte moukou a cukrem, poté nasekejte tuk. Spojte suroviny, těsto důkladně prohněťte a vytvořte hladkou kouli. Jakmile je těsto hotové, musí se zabalit do plastového obalu nebo papíru odolného proti mastnotě a uložit do chladničky po dobu nejméně 15 minut, maximálně dva až tři dny. Odpočinek umožňuje relaxaci lepku.
Jak péct křehké těsto
Pokud je těsto z lednice opravdu hodně tuhé a nejde s ním manipulovat, naklepejte ho válečkem. Při vyválení jej podsypávejte moukou, té přebytečné se zbavujte, jinak těsto bude tuhé.
Vykrájené tvary pečte v troubě vyhřáté na 180 až 200 °C. V průběhu pečení je nutné sledovat zbarvení povrchu, aby se pečivo shora nespálilo. Po upečení nechte cukroví mírně vychladnout. Horké je velmi křehké a snadno se láme.
Tip redakce: Z křehkého těsta se dají připravit nejen linecké cukroví, polomáčenky a košíčky, kterým se na Lifee.cz budeme podrobněji věnovat v dalších dnech, ale například i čajová kolečka. Videorecept na ně najdete níže.