Robert Liston: Neslavně proslulý lékař, který amputoval nohu pacientovi, ale i prsty svému asistentovi

doktor Robert Liston
Zdroj: Wikimedia Commons, Wellcome Images, CC BY-SA 4.0

V dobách, kdy si mohli pacienti o anestezii nechat jenom zdát, musel být chirurg při operaci velmi kreativní – bylo nutné snížit bolest a zároveň zachránit život nemocnému. Nejčastějším řešením byl bleskový zákrok trvající pouhých pět minut.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2023 16:00

Rychlá operace měla své výhody. Za tak krátkou dobu pacient neztratil mnoho krve. Jenomže se snižovala přesnost a kvalita. Velkým průkopníkem v této oblasti byl Dr. Robert Liston. Skot, který vystudoval medicínu v Edinburghu a byl pověstný svými rychlými zákroky. Jeden z nich mu ale tak úplně nevyšel.

Nejrychlejší nůž na West Endu

Přesně takto se Robertu Listonovi přezdívalo. Obzvláště zručný byl v amputacích. Tam, kde většina chirurgů ztratila jednoho ze čtyř pacientů, kvůli svým dovednostem a zručnosti, Liston přišel jen o jednoho z deseti. Britský lékař a spisovatel Richard Gordon tvrdí, jakožto znalec Listona, že amputaci nohy prováděl za dvě a půl minuty, jednou to ale prý stihl do 28 sekund.

Byl tak sebejistý, že před každou operací vyzýval své kolegy, ať mu stopují čas. Jak se ale říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A tak nastal den, kdy nejrychlejší nůž tak trochu sekl vedle... hodně vedle...

Tak trochu jiná amputace

Robert Liston ten den prováděl rádoby rutinní amputaci nohy pacientovi, který ležel na stole. Když v zápalu máchl skalpelem, uřízl prsty svému asistentovi. Poté nešťastně rozřízl kabát jednomu z přihlížejících diváků. Ten se skácel na zem tuhý jako poleno.

Pacient ani asistent nepřežili, do ran se jim dostala infekce. Divák se skácel na zem mrtvý kvůli infarktu. Vyděsilo ho to k smrti. A to byla první Listonova operace se stoprocentní úmrtností. To ale nebyl jeho jediný přešlap. Jindy zase uřízl nohu i s varlaty. A pak tu byl ještě jeden chlapec s boulí na krku. Šlo o aneuryzma na krční tepně. Když ho odstranil, nešlo již nic dělat.

Význačný chirurg

O několik let později, když byla vynalezena anestezie, se Liston stal prvním chirurgem, který ji používal. V tom období také zažil sérii úspěšných operací. Navzdory svým pádům tak zůstal Robert Liston význačným chirurgem. Po jeho smrti mu kolegové dali postavit na počest mramorovou sochu. Jeho jméno také nese ocenění pro nadané studenty.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Robert Liston
Allthatsinteresting.com: How One Reckless Surgeon Killed His Patient – Plus Two Bystanders

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články