Růžičková kapusta je mimořádně zdravá, přesto ji na talíři nemáme moc často. A to je škoda. Zkuste si růžičkovou kapustu připravit s vepřovou plecí a určitě ji vezmete na milost.
Podle Národního zdravotnického informačního portálu má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin a vitamínů C, B, K a kyseliny listové. Této zelenině mráz nevadí, dokonce má zlepšovat její chuť.
Vepřová plec s růžičkovou kapustou
Když růžičkovou kapustu dochutíte kořením a česnekem, půjde o špičkovou přílohu. Můžete si ji udělat třeba k masu a budete mít skvělý oběd nebo večeři. Na tento recept budete potřebovat:
- 800 g vepřové plece
- 400 g cibule (3 velké)
- 500 g růžičkové kapusty
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 malá snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl a mletý pepř
- vývar na podlití (nebo voda)
- 3/4 lžičky Solamylu rozmíchaného v troše vody na zahuštění
Cibuli nakrájíme nadrobno a v rozehřátém sádle osmažíme do zlatavé barvy. Přidáme očištěné maso nakrájené na větší kostky cca 5 cm x 5 cm a prudce restujeme. Osolíme, zasypeme paprikou, pepřem, rychle promícháme a podlijeme vodou do výšky poloviny masa. Přidáme koření a slabým varem za občasného promíchání dusíme pod poklicí 35 minut.
Mezitím očistíme kapustičky od povadlých lístků a odřízneme zaschlé konce košťálů. Kapustičky necháme 3 minuty povařit v osolené vodě, scedíme a přidáme do hrnce k masu. Podle potřeby podlijeme a dusíme ještě 10 minut.
Ve 100 ml studené vody rozmícháme 3/4 lžičky Solamylu, vlijeme k měkkému masu s kapustou, přidáme prolisovaný česnek a necháme 2 minuty provařit za stálého míchání. Podle své chuti dochutíme solí, nebo pepřem a podáváme s vařeným bramborem.
Zdroje informací:
Nzip.cz: Růžičková kapusta
Toprecepty.cz: Vepřová plec na cibuli s růžičkovou kapustou
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz