Rychlé cukroví z listového těsta: Je hotové za chviličku a doslova se po něm zapráší

Vánoční cukroví 2023: Recept na nejlepší cukroví z listového těsta, které si můžete komplet připravit doma
Zdroj: Freepik

Parádní vánoční rychlovka? To je cukroví z listového těsta. Nemusíte pro něj do obchodu, připravte si vlastní. Hotové je natotata a chutná prostě skvěle.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 21. 12. 2023 14:00

Díky své univerzálnosti se listové těsto uplatňuje v každé kuchyni. A o Vánocích obzvlášť! Dá se z něj vykouzlit lahodné a krásně vypadající cukroví, na které je radost pohledět.

Možná tomu nebudete věřit, ale vzniklo už v 17. století. Uvádí se, že jeho „otcem“ a tvůrcem je francouzský šéfkuchař Claude Gelée, známý také pod jménem LeSage, jenž svého času pracoval pro ministra financí Nicolase Fouqueta. Od té doby to s ním hezky listuje, a to zejména ve francouzské gastronomii, která je s tímto těstem spojována nejvíce.

Jak na domácí listové těsto

Běžně si listové těsto kupujete v obchodě, protože si říkáte, že jeho příprava musí být náročná, zdlouhavá a složitá? Tak trochu to pravda je, nicméně vlastnoruční výroba toho máslového těsta jako od babičky, které se hodí výhradně pro sladkosti, se rozhodně vyplatí.

Na jedno listové těsto budete potřebovat:

Na tukovou část:

  • 250 g másla
  • 100 g hladké pšeničné mouky

Na vodovou část:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 6 lžic vlažné vody
  • špetku soli

Jak na to? Vytvořte dvě části – tukovou a vodovou. Nejprve máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou. Tuto část dejte do lednice a nechte asi tak na hodinu vychladit. Nyní zpracujte vodovou část. Z hladké mouky, oleje, octa, rumu, žloutků, vody a soli uhněťte těsto. To pak také nechte hodinu odpočívat v lednici.

Po uplynutí této doby vyndejte tukovou část a mezi dvěma archy pečicího papíru ji rozválejte na čtverec. Následně do obdélníku rozválejte část vodovou a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami. Těsto přeložte poprvé a podruhé, válečkem jej rozválejte tak, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte a rozválejte.

V této chvíli platí pravidlo, že čím víckrát těsto přeložíte a rozválíte, tím více bude listovat. Proto počítejte zhruba se čtyřmi přeloženími – vždy zhruba po hodině. A co teď? Těsto dejte vychladit do druhého dne a pusťte se do listového cukroví.

Vánoční cukroví z listového těsta

Už jste někdy zkoušeli perníkovou verzi? Je to zajímavý a netradiční nápad. Rozválené listové těsto pomažte rozpuštěným máslem a posypte ho vrstvou nakrájených perníčků. Potom jeho polovinu přeložte, čímž vytvoříte „knížku“. Rádýlkem, nožem nebo formičkou vykrajujte požadované tvary, které po přendání na plech pečte dozlatova. Po lehkém zchlazení je můžete posypat moučkovým cukrem, případně použít libovolnou polevu.

Stejným způsobem se dá postupovat i v případě, kdy místo perníčků použijete mleté ořechy a med. Anebo obyčejný cukr a skořici či vanilku. Využít se dá také marcipán, stejně jako kandované a kompotované ovoce. Fantazii se meze nekladou! Buď jak buď, po cukroví z listového těsta se jen zapráší, protože je doslova návykové. Kdo ochutná, ten pochopí…

Tip redakce: Pokud si na překládání těsta netroufnete, zkuste jednodušší recept.



Související články

Další články