Umíte kvalitní máslo poznat už od pohledu? Na pečení babiččina kokosového cukroví ho budete potřebovat. Nenechte se nachytat triky výrobců, sledujte podíl tuku, barvu a konzistenci a proveďte prstový test.
Do Vánoc moc času nezbývá a přípravy pomalu vrcholí. Hledáte recept na jednoduché cukroví, jež lze zvládnout na poslední chvíli? Takové, které bude krásně vypadat, a ještě lépe chutnat? Zkuste to kokosové jako od babičky.
Jak poznat poctivé máslo
Naprostým základem drtivé většiny cukroví bývá máslo. To si vyráběli už obyvatelé starověkého Egypta, Řecka a Říma, kteří ho používali nejen k jídlu, ale také jako mast. Dnes existuje více druhů a objevit to kvalitní už v obchodě může být k dosažení vynikající chuti a těch nejlepších výsledků klíčové. Při nákupu této nepostradatelné suroviny je nutné sledovat především podíl mléčného tuku.
Jeho obsah se u kvalitních výrobků pohybuje mezi 80 a 82 procenty, od čehož se odvíjí nejen plnější chuť, ale i konzistence. Obecně se tedy dá říci, že čím více tuku, tím lépe, ovšem i tohle má svou hranici, neboť jeho podíl nesmí dosáhnout 90 procent. Podle této hlavní zásady můžete rychle zjistit, s jakým máslem máte tu čest. Jsou tu však i další faktory, které je třeba brát v potaz.
Barva a chuť poctivého másla
Jde-li o barvu, ta se u konkrétních produktů může lehce lišit, a to v závislosti na oblasti výroby a druhu krmiva, jež bylo kravám, od kterých mléko pochází, podáváno. V každém případě je žádoucí přirozeně smetanový odstín. Hledíte-li na výrazně žluté máslo, tak žluté, že vedle něj i vánoční hvězda zbledne závistí, s největší pravděpodobností bylo dobarveno uměle.
Pro jistotu ke kostce ještě přičichněte. Z té dobré se line příjemná mléčná vůně. A když do ní rýpnete prstem, měla by být měkká, ale ne příliš mastná. Jestli takové máslo máte, můžete si na babiččino kokosové cukroví rovnou zadělat.
Na jednu dávku budete potřebovat:
- 125 g másla
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 200 g kokosu
Jak na to? Vypracujte těsto, které dejte odležet do ledničky (nejlépe přes noc). Druhý den pomocí strojku, i bez něj, dle libosti tvořte rohlíčky, věnečky, tyčinky, kolečka či jiné tvary, které rovnou pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 170 °C nějakých 10 minut a poté cukroví nechte vychladnout. Kdo chce, na závěr jej poslepuje marmeládou a namočí do čokoládové polevy.