Sedmdesátnice Lenka Filipová o neuvěřitelné podobě s dcerou Lenny: Pletou si nás i osvětlovači

Sedmdesátnice Lenka Filipová o neuvěřitelné podobě s dcerou Lenny: Pletou si nás i osvětlovači
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Zpěvačka Lenka Filipová na tiskové konferenci ČT Art. Pro kanál připravuje svůj unikátní koncert, který bude průřezem její kariéry.Zpěvačka Lenka Filipová je sedmdesátnicí. Jejím poznávacím znamením jsou vlnité vlasy a křehké něžné rysy v obličeji. Zpěvačka Lenka Filipová měla v sedmdesátých letech slušně rozjetou kariéru ve Francii.V osmdesátých letech mohla jet Lenka Filipová na soutěž Eurovize, na poslední chvíli je ovšem nahradila dosud neznámá Céline Dion. + 27 fotek+ 28 fotek

Zpěvačka Lenka Filipová oslavila v únoru sedmdesátiny. Mimo to, že stále aktivně koncertuje, jí radost dělá také dcera, zpěvačka Lenny (30). V rozhovoru pro magazín Lifee.cz se pozastavuje nad tím, jak jsou si podobné, a hodnotí její dosavadní pěveckou kariéru, která jí vynesla mimo jiné Cenu Anděl. Proč je pro Lenku Filipovou tak zásadní keltština? A kterou svoji desku považuje za přelomovou?  

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 09. 2024 05:00

Zpěvačka Lenka Filipová je čerstvá sedmdesátnice, věk byste jí ale hádali těžko. Z kulatin se pranic neraduje. "Já vám to řeknu takhle – když už svůj hudební pořad nenazývám žádným číslem, ale sloganem Řeka života, mluví to za vše," smála se v našem rozhovoru, který proběhl po tiskové konferenci České televize. Právě kanál ČT Art totiž uvede záznam jejího koncertu v rámci svého pořadu Doupě.

Doporučené video: Rozhovor s dcerou Lenky Filipové, Lenny

Lenka Filipová o dceři Lenny

Úsměv na tváři dělá Lence Filipové dcera Lenny. Ta v roce 2023 získala Cenu Anděl za nejlepší sólovou interpretku. Sama stála u začátků její kariéry."Když Lenny začínala, tak jsme spolu první tři roky koncertovaly. Byla pianistka a měla tam své sólové okénko. Všechno bylo v pořádku, tak jak to má být – její postup byl naprosto logický. Nejprve postupné seznamování s jevištěm, přenášení hudebních nástrojů...," těší Lenku Filipovou hudební kariéra dcery. "Máme společné osvětlovače, někteří pracují u mě i u ní. Občas za ní prý osvětlovač přijde a říká: "Já jsem si myslel, že máma bude sedět a ona lítá po jevišti jako ty!" směje se zpěvačka a souhlasí, že technici mívají problém je od sebe rozeznat.

Rady jí dávám, ale dělá si to po svém

Máma s dcerou dodnes koncertuje a dělá jim to velkou radost. "Teď už jsme samozřejmě rozdělené, ale občas, příležitostně, si spolu zahrajeme. Třeba píseň k seriálu Kukačky, Samotní nejsme nic, a na jaře byla hostem na mém slovenském koncertu. Je to moc hezké, když si spolu zazpíváme," pochvaluje si slavná zpěvačka. Rady do života dceři dává, ale nelpí na jejich dodržování. "Řeknu jí, co si myslím. Nějaký názor určitě mám – a mám jich více – a ona si vybere a stejně si to udělá po svém. Ale je důležité komunikovat, to především," dodává Filipová.

Deska Zamilovaná mi otevřela dveře

Ve svých sedmdesáti letech také Lenka Filipová bilancuje svoji vlastní kariéru. "Myslím, že jde o kompletní dvojkolejnost, která nejprve začala samotnou kytarou s nesmělým zpíváním a tvorbou písniček," říká skromně Filipová, která průřez svou tvorbou předvede také na koncertu pro ČT Art. A nejzásadnější moment kariéry? "Deska Zamilovaná mi potom otevřela dvojkolejnost celoživotní – písničky, výběr i dramaturgie se velmi povedla a otevřela mi cestu k širšímu publiku. V tomto módu jsem pokračovala dál. Tohle bylo pro moji kariéru docela důležité."

Lenka Filipová propadla keltštině

Na koncertech nechybí ani keltština, které Lenka Filipová naprosto propadla. "Keltština pro mě nebyla jen osvěžující, ale byla podstatná, protože otevřela jisté vibrace, které jsem už dávno cítila. Kdysi jsem keltštinu poslouchala, třeba Enyu," vzpomíná zpěvačka. Život jí změnil kolega, Angličan, který je virtuózem na keltskou harfu. "Naše setkání tyto vibrace otevřelo – nikdy jsem to nechtěla zpívat, jen jsem to poslouchala. Něco mi začalo rezonovat, a to byl začátek. Potom už jsem si vybírala písničku po písničce a on měl tu trpělivost, že se mnou nad repertoárem strávil hodně času," dodává Filipová s tím, že keltská okénka si během svých koncertů užívá.

Na archivní, ale také aktuální fotografie zpěvačky Lenky Filipové se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články