Vrásky na čele, kolem očí, mezi obočím a na krku netěší nikoho. Vyhlaste jim válku a kromě obličejové gymnastiky a masáží povolejte do zbraně potraviny bohaté na vitaminy a minerály, které jsou základem pro zvrácení příznaků stárnutí. Máte radši ořechy, nebo tmavou čokoládu?
Projezte se k mladistvosti! Jídlo je klíčovým faktorem, jenž zabraňuje stárnutí kůže a patří k přírodním posilovačům kolagenu, který na pokožce vytváří ochranný film, a chrání ji tak před působením vnějších vlivů. Tohle jsou ty nejlepší anti-aging potraviny!
Sladké brambory
Batáty neboli sladké brambory na kůži působí víc než pozitivně. Díky vysokému obsahu beta-karotenu, jenž se v těle následně mění na vitamin A (retinol), revitalizují poškozený kolagen a zmírňují vzhled jemných rýh a vrásek. Před pečením v troubě je jednoduše zakápněte extra panenským olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
Avokádo
Avokádo je nejchutnější ovoce s vysokým obsahem mononenasycených a polynenasycených tuků vyživujících pokožku. Působí protizánětlivě, zabraňuje dehydrataci, chrání pleť před UV záření a podle vědců zvyšuje pevnost a pružnost pokožky. Z avokáda se dá připravit pudink, ale hodí se i do salátů.
Brokolice
Jaký by byl svět bez brokolice? Patří k zásobárnám vitaminů C a K, které jsou nejlepšími antioxidanty proti vráskám. „Céčko“ navíc přispívá k syntéze kolagenu, jenž je podpůrným systémem pokožky. Brokolici blanšírujte, zapékejte se sýrem nebo ji jezte syrovou.
Tmavá čokoláda
Kvalitní hořká čokoláda nabízí spoustu antioxidantů, a dokonce obsahuje více polyfenolů (přírodních antioxidantů) než ovocná šťáva, takže má vynikající předpoklady proti stárnutí. Pleť vyživuje a podporuje její hydrataci. Nezapomeňte si však vybírat pouze tmavou čokoládu s nejméně 70 procenty kakaa.
Ořechy
Kdo nemiluje ořechy, jako by nebyl. Tělu dodávají proteiny, vitamin E, éterické oleje, minerály a antioxidanty, přičemž ze všeho nejlépe z toho vycházejí ořechy vlašské. Mají nejvyšší obsah antioxidantů a omega-3 mastných kyselin, taktéž chrání pleť před UV paprsky a přispívají k tomu, že tenhle největší orgán lidského těla zdravě září. Už jste zkoušeli ořechovou polévku, pomazánku či chutné pesto?
Rajčata
Rajčata, která v obchodech bývají dostupná po celý rok, jsou známá pro přítomnost lykopenu, přírodního karotenoidu, jenž je spojován s tloušťkou a hustotou kůže. Z rajčat je výborná salsa, ale chutnají i ve slaných koláčích a smoothie.
Zdroje informací:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
sciencedaily.com