Podzimní plískanice jsou tu a spolu s nimi i nachlazení, záněty průdušek, kašel a rýma. Pokud vás postihnou tahle možná banální, avšak nepříjemná onemocnění, snadno si ulevíte prastarým receptem, na který přísahaly už naše babičky a jim jej ordinovaly zase ty jejich.
Nepochybujeme o tom, že tradiční medicína funguje a nepovyšujeme se nad účinností bylin. Naopak, pokorně se vracíme zpět k moudrosti našich předků a znovu objevujeme to, co oni už dávno věděli. Jedním z podzimních zázraků je obyčejná cibule, která nabízí jednoduchý, ale účinný způsob, jak si ulevit i bez polykání prášků.
Zázrak jménem cibule
Cibuli známe všichni, je to skvělá a chutná zelenina, stojí pár korun a k dispozici je nám po celý rok. V kuchyni je naprosto nepostradatelná, ale mimo to je i hotovým elixírem vitality a zdraví. Obsahuje silice s obsahem síry, jež jí dávají charakteristickou štiplavou chuť. V cibuli se ale nachází i množství vitamínů (B1, B2 a C) a minerálů – zejména křemík, draslík či již zmiňovaná síra a dusíkaté látky.
Cibulová medicína
Nezošklivuj si to a polkni, říkávala mi maminka, když jsem se ošklíbala nad cibulovým sirupem. Nechutnal vůbec dobře, ale o to víc byl účinný. Cibule totiž obsahuje důležitou látku, přírodní antibiotikum, s názvem Alicin, jež má antibakteriální a fungicidní účinky. Právě díky němu je ale cibule tolik účinná jako pomocná léčba při nachlazení, zánětu horních dýchacích cest a kašli. Doma si z ní jednoduše připravíme sirup nebo čaj.
Cibulový sirup
Potřebujete: cibuli a krystalový cukr ve stejném poměru.
Postup: Jednu velkou cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Na dno porcelánového hrnku nebo sklenice (nepoužívejte kovové nádoby) nasypte vrstvu cibule, zasypte ji lžící cukru a opakujte vrstvy, až spotřebujete všechnu cibuli. Jako poslední vrstva musí být cukr. Upěchujte a přikryjte pokličkou anebo potravinářskou fólií. Nechte při pokojové teplotě stát 24 hodin. Cibule pustí šťávu, kterou cukr příjemně osladí.
Lžičkou nabírejte sirup a dávkujte při nachlazení. Množství je individuální, dětem stačí jedna lžička třikrát denně. Pozor, časem sirup zkvasí, v chladnu nevydrží déle jak tři dny.
Cibulový čaj
Potřebujete: 1 velkou cibuli, 1 litr vody, 1 velké jablko, 1 citron, med a majoránku.
Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Oloupejte jablko a nakrájejte je na kostičky. Cibuli i jablíčka nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přejít varem. Pak přidejte špetku majoránky, dejte stranou tepla a nechte asi 10 minut louhovat. Poté čaj slijte a oslaďte medem a dochuťte citronem.