Zpěvačka Adele zvládla v minulých dvou letech zhubnout téměř padesát kilo. A ačkoli mnohá média včetně těch českých přisuzovala tento úspěch takzvané sirt food dietě, zpěvačka se vůči tomu ohradila v nezvykle otevřeném rozhovoru pro britský časopis Vogue. Za jejím rekordním úbytkem na váze prý stojí jen pohyb a změna jídelníčku. My vám teď představíme zdravé stravovací trendy, které budou vládnout roku 2022, protože v praxi opravdu fungují.
„Rozhodně ne. Žádný přerušovaný půst ani nic podobného. Naopak jím víc než kdy dřív, protože tvrdě cvičím,“ uvedla Adele pro Vogue s tím, že cvičit se rozhodla i třikrát denně.
Za kontroverzní sirt food dietou stojí farmaceut Aidan Goggins a nutriční specialita Glen Matten. Jejich teorie je založena výhradně na konzumaci bílkovin sirtuinů, které se nacházejí v rostlinných potravinách a zrychlují metabolismus. Jsou to například jahody, borůvky, zelený čaj, rukola, ale také káva, červené víno nebo čokoláda.
Odborníky napříč oborem nutričního poradenství je však tato metoda kritizována. Lidem na sirt food dietě totiž podle nich hrozí v důsledku nedostatečného kalorického příjmu hladovění a jojo efekt.
Pojďme si tedy raději představit trendy, které budou zdravému stravování vládnout v roce 2022.
1. Uhlíkově neutrální potraviny
Udržitelnost životního prostředí bude letos i v dalších letech hrát prim také na poli výživy. Lidé by tak měli v regálech hledat produkty se specifickým značením emisí uhlíku, jejichž popularita meziročně stoupla více než dvojnásobně. Mezi produkty, které lze už teď nalézt na americkém trhu, patří uhlíkově neutrální vejce nebo neutrální mléko.
2. Rostlinné uzeniny a náhražky masa, mléka nebo sýrů
Alternativy masných a mléčných výrobků lidem stále více chutnají. Sýry a mléka na bázi ořechů nebo sóji jsou dlouhodobě podporovaná dietology po celém světě, teď to ale vypadá, že nejen pandemie covidu a narůstající ekologická odpovědnost nás konečně nutí je vkládat do nákupních košíků.
3. Boostry imunity
Podpora imunity je dalším logickým krokem, který nás ve stravovacích trendech čeká. Čím dál větší oblibě se těší například houby. Zejména ty, které můžeme využít také coby náhražky masa. Jistě už jste ochutnali burgery s portobello kloboučky. Houbové prášky je ale možné také přidávat do ranních smoothie coby nové superpotraviny a najít už můžete také houbové čaje nebo houbové kávy bez kofeinu.
4. Mořské farmy a řasy
Udržitelné zdroje potravin, které jsou zároveň nutričně bohatým koktejlem. Chaluhy a mořské řasy už dávno nepatří jen na sushi. Po hrstech je můžete přidávat do polévek, smoothie nebo omáček. Protein z mikrořas nacházejí své uplatnění také jako rostlinná alternativa masa. Není divu, že mořské farmy, kde tyto lahůdky rostou, se stávají výhodným a užitečným byznysem.
Středomořská dieta: Čerstvá zelenina a ryby z ní dělají jednu z nejzdravějších
10 trendy potravin roku 2022 podle odborníků:
- Fermentované potraviny, jako je jogurt nebo kefír
- Borůvky
- Semena, jako jsou chia, konopí nebo semena leknínu
- Exotické ovoce, jako je acai
- Avokádo
- Zelený čaj
- Ořechy
- Starověké obiloviny, jako je quinoa, špalda, pohanka nebo amarant
- Špenát a další listová zelenina
- Kapusta
Zdroje informací:
Healtline.com
Health.usnews.com
Cleaneatingmag.com
MSNBC.com