Menopauza v 36 letech: Peklo, o kterém ví své slavná herečka Naomi Watts. Teď po padesátce se ale cítí nejlíp v životě

Menopauza v 36 letech: Peklo, o kterém ví své slavná herečka Naomi Watts. Teď po padesátce se ale cítí nejlíp v životě
Zdroj: Profimedia
Britská herečka Naomi Watts zažívá po padesátce nejlepší období svého života. Nic na tom nemění ani fakt, že ji v pouhých 36 letech zaskočily příznaky přechodu.V červnu letošního roku si vzala o rok staršího kolegu Billyho Crudupa, s nímž chodila od roku 2017.Všem ženám tak dává naději, že ani v pozdním věku není třeba rezignovat na lásku (na snímku herečka s novomanželem). Stejně jako na kariéru, kterou Naomi Watts momentálně zdárně restartuje.Hollywood už podle jejích slov není tak konzervativní jako dřív, kdy herečky po čtyřicítce odcházely do důchodu jako příliš staré.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečka Naomi Watts (54) zažívá jedno z nejlepších období v životě. Před měsícem se tajně vdala za kolegu Billyho Crudupa (55) a vypadá spokojeněji než kdy dřív. A to vzdor faktu, že je už přes 15 let po přechodu, obecně pokládaném za pomyslný konec ženství. O předčasné menopauze, která ji zaskočila v pouhých 36 letech, se plavovlasá herečka exkluzivně rozpovídala pro magazín Hello!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 25. 07. 2023 08:00

Watts a Crudup spolu začali chodit v roce 2017 a svůj vztah korunovali letos v červnu sňatkem v New Yorku. Dokázali tak, že lásku lze najít i v pozdějším věku, a jak tvrdí herečka, starší ženy rozhodně nejsou na odpis. Ona sama je toho nejlepším příkladem. Čtyři roky po padesátce, kdy se většina dam už cítí méně žádoucí, začíná psát novou kapitolu svého života. A to i vzdor faktu, že se musela v pouhých 36 letech potýkat s předčasnou menopauzou.

Naomi Watts chce zbourat tabu kolem menopauzy

"Dostat se do přechodu v tak nízkém věku nebylo jednoduché. Zvlášť v době, kdy o této problematice ještě nebylo k dispozici tolik informací," poukázala na stále tabuizované téma Watts pro Hello! "Trpěla jsem výkyvy nálad, nočním pocením, migrénami... Měla jsem pocit, že se mi život vymyká z rukou," popisuje. Jak postupně získávala informace, dokázala sama se sebou lépe pracovat.

"Naučila jsem se lépe porozumět sama sobě a díky tomu se teď cítím více sama sebou než dřív," pokračuje Naomi, které někde vzadu v hlavě pořád zněly hlasy, jak ženy po menopauze patří do starého železa. Ten pocit se snažila všemi silami zaplašit. A, soudě podle jejího současného života, se jí to povedlo na výbornou.

Nyní se spojila s neziskovou organizací Menopause Mandate, jež šíří osvětu stran menopauzy a pomáhá ženám ji psychicky zvládnout. "Kdyby v době, kdy jsem si menopauzou procházela já, něco takového existovalo, zvládla bych ji lépe. Tehdy se o tom ale nemluvilo, nikde jsem se nic kloudného nedočetla. Přitom jsem tolik potřebovala ten bludný kruh prolomit," přiznala Watts.

O menopauze by se měly točit filmy, soudí Watts

Podle herečky menopauzou život rozhodně nekončí. A pokud v tomto složitém věku hledáme lásku, je dobré být maximálně otevřené. Mluvit o svých pocitech. Jejich skrývání je totiž vyčerpávající a dobrou službu ve výsledku neudělá. Watts navíc věří, že věk je v současné době opravdu jen číslo. "Jsem hrdá na to, že stále nemám nouzi o práci u filmu, protože ještě nedávno platilo, že jakmile se žena v této branži přehoupla přes čtyřicítku, byla nucena odejít do důchodu. V tomto vidím ohromný pokrok," libuje si Naomi. "Přitom je menopauza naprosto přirozenou fází života, jíž si projde polovina populace," krčí rameny.

Herečka také tvrdí, že v příbězích žen v přechodu se skrývá i obrovský potenciál pro Hollywood. Podle jejího názoru se této problematice zatím nevěnoval dostatek prostoru, což by sama Watts ráda napravila. "Sem tam se v nějakém filmu objeví narážka na menopauzu, nebo je součástí vedlejšího děje. To by se ale mělo změnit, vždyť jde o významnou součást života každé ženy, přičemž u některých trvá třeba i deset let. Tak proč o tom nenapsat příběh? V tu dobu se může stát spousta věcí - ženy se starají o nemohoucí rodiče, vyrovnávají se syndromem prázdného hnízda, procházejí si rozvody, kariérními posuny... To vše jsou skvělé náměty pro film," uzavírá Watts.


Co je menopauza? Jde o ztrátu menstruace, která u zdravých žen začíná v období puberty. Během tohoto časového úseku dochází k vyhasnutí funkce vaječníků, jež do té doby pravidelně uvolňovaly zralé vajíčko během ovulace. Jelikož jsou vaječníky hormonálně aktivní, dochází k poklesu ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu. Věk nástupu ženského přechodu se liší, obecně se ale hovoří o rozpětí mezi 45.-55. rokem života.

Zdroje informací:

Hellomagazine.com

Vasemenopauza.cz

Moderátorka Martina Hynková Vrbová nemohla sedm let otěhotnět: Hormony mě měnily k nepoznaní

Moderátorka Martina Hynková Vrbová nemohla sedm let otěhotnět: Hormony mě měnily k nepoznaní

Související články

Další články